Megváltoztatták az ukránok munkavállalásának szabályait Lengyelországban

A következő évtől fogva változnak az ukránok lengyelországi munkavállalásának szabályai. A munkaadók kérvényei helyett a helyi szervek munkavállalási engedélyeket fognak kiadni.

„Azoknak a munkaadóknak, akik külföldieket szeretnének dolgoztatni, olyan engedélyekre lesz szükségük, melyeket a járási munkaügyi irodák fognak kiadni.” – olvasható a közleményben.

Jacek Piechota, a lengyel-ukrán kereskedelmi kamara vezetőjének szavai alapján, a jelenlegi problémák azzal hozhatók összefüggésbe, hogy Lengyelországban túlzott könnyítések vannak érvényben a keleti határ felől érkező munkavállalók számára – írja a tyzhden.ua.

Megjegyezte, hogy a kérvények központi szinten nincsenek bejegyezve, ez pedig nehezíti munkájukat.

Mindezek mellett Piechota kiemelte, hogy vannak olyan munkaadók, akik sokkal több kérvényt nyújtanak be, mint amennyi munkást foglalkoztatni tudnak. Tehát a dokumentumok egy része a feketepiacra kerül.

Piechota úgy véli, hogy ez a probléma hamarosan megszűnik. 2017-től a kérvényezéseket engedélyek váltják fel, melyeket a munkaügyi hivatalok fognak kiadni. Ezeket automatikusan fogják kiadni, de a regisztrálásuknak köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz a hitelességüket leellenőrizni.

A lengyel-ukrán kereskedelmi kamara vezetője megjegyezte, hogy ennek természetesen megvan az a kockázata, hogy a munkaügyi irodák nem érkeznek majd leellenőrizni a kérelmeket.

Hozzátette, hogy van egy olyan elmélet, hogy a munkavállalási engedélyek kiadásának a díjait a munkaügyi irodáknál kelljen befizetni, ehhez azonban pótlólagos munkaerő felvétele szükségeltetik.

Rovatok: GazdaságTelepülés: LengyelországCímkék: Lengyelország, ukrán állampolgárok, munka, külföldi munkavállalás, foglalkoztatottság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »