Megválasztották az UEFA új elnökét

Megválasztották az UEFA új elnökét

A szlovén Alexander Ceferin lett az Európai Labdarúgó-szövetség új elnöke. Az UEFA athéni, rendkívüli közgyűlésén a magyar szövetség támogatását is élvező jogász magabiztosan nyerte a voksolást. A kongresszuson Michel Platini korábbi elnök is elköszönt.

Michel Platini is ott volt az Európai Labdarúgó-szövetség athéni kongresszusán. A korábbi UEFA-elnököt decemberben összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt tiltotta el a FIFA etikai bizottsága a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető Athénban – a FIFA külön engedélyével – hivatalosan is elbúcsúzott.

„Folytatniuk kell ezt a nagyszerű küldetést, a munkát, amit megkezdtünk – de már nélkülem. Ennek okaiba most nem mennék bele. Hölgyeim és uraim, én tiszta lelkiismerettel távozom, biztos vagyok benne, hogy nem követtem el semmilyen hibát, és hogy ezt bizonyítsam, továbbra is küzdeni fogok a bíróság előtt” – fogalmazott a korábbi elnök.

Platini búcsúbeszédét követően az új elnököt is megválasztották. A spanyol Ángel María Villar egy hete még maga is jelölt volt az UEFA elnöki pozíciójára, de azóta visszalépett, így az Európai Szövetség első alelnökeként jelentette be, hogy ki veszi át a szervezet irányítását: „Senior Alexander Ceferin”.

A 48 éves szlovén jogász egyetlen riválisa a holland Michael van Praag volt a szavazáson, végül Ceferin magabiztosan, 42:13-ra győzött az elnökválasztáson. „Köszönöm mindnyájuknak a támogatást. Ez egy nagy elismerés számomra, ugyanakkor egy nagy felelősség is. Ez sokat jelent számomra. A családom nagyon büszke rám, ahogy kis hazám, Szlovénia is nagyon büszke rám, és remélem, hogy egy nap önök is nagyon büszkék lesznek rám. Nagyon szépen köszönöm” – mondta Ceferin.

Az új elnök még augusztus végén a korrupció, a doppingolás és a fogadási csalások visszaszorítását nevezte legfőbb céljának. Ceferin korábban a 24 csapatos labdarúgó-Európa-bajnokságról is nyilatkozott, és azt mondta, hogy nagyszerűnek tartja az új lebonyolítási rendszert, ezért nem változtatna rajta. A szlovén sportdiplomata elnökké választását a Magyar Labdarúgó Szövetség is támogatta.

Ceferin megválasztása után Csányi Sándor az MLSZ honlapján úgy fogalmazott, hogy a szlovén UEFA-elnök új korszakot nyithat a szervezet életében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »