Megütköztek Balog szavain az evangélikusok

Balog Zoltán az Indexnek adott interjújában Bayer Zsolt pápáról szóló szavait azzal mentegette, hogy Luther Márton 500 évvel ezelőtt sokkal keményebb hangvételben írt a katolikus egyház fejéről. Egy teológus professzor és egy evangélikus lelkész nekiment a miniszternek és Bayer Zsoltnak is.

A portál információi szerint Balog válasza evangélikus körökben, sőt az egyház vezetésében is megütközést keltett. A minisztert az Indexnek adott interjúban Bayer Zsolt egyik megjegyzéséről is megkérdezték. A publicista ugyanis a menekültválság és a terrorizmus összetett okairól beszélő Ferenc pápa szavait a blogján úgy kommentálta: „a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”. A református lelkész Balog Zoltán válasza erre ez volt: „Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások”.

Ugyan az egyház vezetése hivatalosan nem kívánt reagálni, Balicza Iván, a budavári gyülekezet nyugalmazott evangélikus lelkésze az Indexnek azt írta: a miniszter részéről nagyon meggondolatlan és barátságtalan gesztus volt ez a mondat.

„Ha a miniszter úr ezzel a beszúrással Bayer Zsolt kijelentéseinek vállalhatóságát vagy szalonképességét akarja védelmezni és igazolni, akkor ez az evangélikus egyházra és Luther Mártonra való utalás nemcsak meggondolatlan és barátságtalan, hanem sértő, és nem csak az evangélikus, hanem a katolikus egyházra is” – fogalmazott Balicza.

Az Index idézi Béres Tamást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzorát is, aki a Kötőszó című evangélikus blogon azt írja: „Balog Zoltánnak ezzel a válasszal sikerült jóval felülmúlnia Bayer rosszindulatát”. Hozzátette: „Bayer Zsolt gyomorforgató igénytelenségét, a kormány iránta megnyilvánuló támogatásának cinikus magyarázatait és az állami kitüntetéseiket tiltakozásként sorban visszaszolgáltatók magas számának botrányos hírét mégsem lehet Luther nyakába varrni még egy elejtettnek szánt, övön aluli rúgással felérő megjegyzéssel sem”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »