Megúszták az oroszok az automatikus kizárást – Csalódott a WADA

Megúszták az oroszok az automatikus kizárást – Csalódott a WADA

Csalódottan vette tudomásul a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem zárta ki automatikusan Oroszországot a riói ötkarikás játékokról. 

riooorosz44_b

A vasárnap nyilvánosságra hozott döntés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az orosz sportolók részt vehetnek az olimpián: a NOB hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint a nemzetközi sportági szövetségek döntenek arról, hogy adnak-e versenyengedélyt az orosz olimpikonoknak. 

A döntésre reagálva a WADA nehezményezte, hogy a NOB nem vette figyelembe a McLaren-jelentés nyomán megfogalmazott ajánlásait – mint ismeretes, múlt hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot, amely miatt az ország kizárását javasolta a riói olimpiáról. Craig Reedie, a WADA elnöke a NOB döntését követően úgy fogalmazott, az orosz doppingbotrány súlyosan sérti a „tiszta sport” elveit, a vasárnapi döntés pedig gyengíti a „tiszta sportolók” védelmét.

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását.

Zsukov hangsúlyozta, hogy a brazíliai eseményen indulni szándékozó oroszok közül mindenkit többször ellenőriztek az elmúlt fél évben, és a mintákat külföldi laboratóriumokban vizsgálták meg. A több mint 3000 minta túlnyomó része negatív eredményt hozott. A NOB honlapján megjelent vasárnapi közlemény emlékeztet rá, hogy Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője a jelentésben nem marasztalta el az OKR-t.

Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi sportági szövetségek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az OKR nem nevezhet olyan versenyzőt a riói ötkarikás játékokra, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették és letöltötte az eltiltását. Leszögezik továbbá, hogy az orosz sportolókra Rióban is szigorú doppingellenőrzések várnak.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter elégedetten vette tudomásul a NOB döntését, amelyre a nemzetközi szakszövetségek közül elsőként a teniszezők szervezete reagált: döntésük értelmében mind a hét, kvótát szerzett orosz teniszező részt vehet az augusztus 5-én kezdődő brazíliai ötkarikás játékokon. Az már korábban biztossá vált, hogy 68 orosz atléta nem indulhat Rióban, kivéve Darja Klisina távolugrót, aki semlegesként elindulhat az olimpián.

A középtávfutó Julija Sztyepanova viszont az előzetes hírekkel ellentétben nem állhat rajthoz, mivel nem felel meg a NOB etikai kritériumainak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor meghívta Sztyepanovát és „besúgó” férjét az ötkarikás játékokra – írja a Nemzeti Sport. Sztyepanova párja, Vitalij az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »