Megúszta a számlagyártást Gyömrő drogozó, kurvázó, Horthy parkot átnevező polgármestere

Megúszta a számlagyártást Gyömrő drogozó, kurvázó, Horthy parkot átnevező polgármestere

Hetedrendű vádlottként elítélték Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét a kecskeméti számlagyárügyként elhíresült perben.

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla a közelmúltban (április 20-án – a szerk.) kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Gyenes Leventét, megerősítve a Kecskeméti Törvényszék első fokú ítéletét. A bíróság hangsúlyozta, hogy a vádlott előzetes mentesítést nem kapott.


Gyömrőnek Gyenes Levente kell

Számlagyár majdnem kétmilliárdért

A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor kapta (hét év szabadságvesztés, hét év közügyektől eltiltás). A vád szerint Zs. Tibor társaival együtt cégeket alapított, és ezeknek felhasználásával „számlagyárat” hoztak létre, amely fiktív számlákat állított ki gazdasági szervezetek részére. A többi vádlott a számlákat beállította cégei könyvelésébe, adóbevallásuk során felhasználták, így jogosulatlanul áfát igényeltek vissza, illetve nem fizették be azt. A számlagyár döntően Kecskeméten és környékén tevékenykedett, de állítottak ki hamis számlát az ország más területén dolgozó vállalkozások számára is. A bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott, a fiktív számlákat 51 vállalkozás használta fel. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, így az elcsalt áfa összege meghaladta a 400 millió forintot.

Sok pénzt ígértek neki

Zs. Tibor egyébként mind első fokon, mind másodfokon Gyenest nevezte meg az ügy főszereplőjének. „Lépéseim nagy részét Gyenes irányítása alatt tettem, köztünk közvetlen bizalmi kapcsolat alakult ki. Megbíztam benne a letartóztatásom után is. Az volt a kérése, hogy ne tegyek vallomást. Ennek érdekében anyagilag is támogatott a bírósági eljárás közben 2013 elejéig. Azt ígérte, az őt és személyi körét mentesítő elsőfokú ítéletet követően nagyobb összeget ad át nekem, de erre nem került sor” – vallotta Zs. Tibor. A bíróság kizárta a bizonyítékok közül Zs. Tibor vallomását, így nem állt meg a bűnszervezet létrehozásának és működtetésének vádja Gyenes esetében sem.

Rajta múlik, lemond-e

A Magyar Nemzet kereste Gyenes Leventét, de utolérhetetlennek bizonyult. Helyette Hauser Antal, Gyömrő kommunikációs referense mondta: várják a jogerős ítéletet, addig nem lépnek semmit. – A polgármesternek a hatályos előírásoknak megfelelően az ítélet kézhezvételétől három napja van, hogy értesítse a képviselő-testületet, s ez idő alatt azt is eldöntheti, hogy lemond-e, avagy sem – mondta Hauser Antal.

– Az önkormányzati törvény a méltatlansági esetek közé sorolja, ha a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya. A méltatlansági eljárást bárki kezdeményezheti, de kizárólag a képviselő-testület szüntetheti meg a polgármester megbízatását. Az esetről hivatalos tájékoztatást a kormányhivatal még nem kapott.

Következmények nélküli ország

– Gyömrő képviselő-testületének a hivatalos tájékoztatást követően 30 napja van, hogy döntsön – mondta Sas Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő. A Jobbiknak, akárcsak a Fidesznek és egy egyesületnek, egy-egy képviselője van a 12 tagú testületben, míg a Gyömrő 2000 Körnek, amelynek színeiben Gyenes Levente polgármester lett, vele együtt kilenc.

Amennyiben ők nem lépnek, az önkormányzati törvény szerint a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál kezdeményezheti a méltatlanság kimondását. Ebben az esetben a polgármester tisztsége a jogerős bírósági döntés napján szűnik meg. Ez történt például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán, ahol Madácsi Imre független településvezetőt 2015 januárjában ítélték jogerősen – szintén gazdasági bűncselekmény miatt – felfüggesztett börtönbüntetésre. A hosszadalmas bírósági eljárás után a településen csak az idén áprilisban tartottak időközi polgármester-választást. Mivel a törvény nem tiltja, az elítélt politikus újra indult posztjáért, és ismételten nyert.

(MNO nyomán)

Ez kell Gyömrőnek? Megnyerte a bizalmi szavazást a drogozó-kurvázó polgármester

Meztelen nőkről szívja a fehér port a Horthy parkot átnevező gyömrői polgármester

A polgármester bocsánatot kért azoktól, akiknek "fájdalmat okozott", majd átnevezték a gyömrői Horthy parkot


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »