Megúszhatják a multik

Megúszhatják a multik

Megúszhatják a multinacionális áruházláncok. Az eddig nyilvánosságra hozott üzleti adatok szerint a cégek tavaly nyereségesek voltak. A kormány a kereskedelmi törvény módosításában írta elő, hogy 2017-től már nem árulhatnak napi fogyasztási cikkeket azok, akik két egymást követő évben is veszteségesek voltak.

A legjobbkor lett nyereséges az egyik brit áruházlánc. A cégcsoport 2014-et még 68 milliárd forintos rekordveszteséggel zárta, tavaly azonban fordult a kocka, és több mint 13 milliárd forintos nyereséget könyvelt el.

A piac egy másik multinacionális szereplője is 2015-ben fordult termőre.

Ehhez a magyar áruházlánchoz országszerte több mint kétezer-kétszáz üzlet tartozik. Csoportszinten jó évet zártak: a forgalmuk és a bevételük is emelkedett, viszont a partnereik között vannak olyan üzletek, ahol veszteség keletkezett.

„Nyilvánvaló, hogy ekkora hálózatban, ahol több ezer franchise partner csatlakozik a CBA rendszeréhez, lehetnek olyan, akik a 2015-ös gazdasági évben veszteséget könyveltek el, de nyilvánvalóan ezek a vállalkozások is ismerve ezt a jogszabályt mindent el fognak annak érdekében követni, hogy ezeket a mutatókat tudják javítani, tehát 2016-os működésük ne legyen veszteséges” – hívta fel a figyelmet a CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila.

Idén még mindenki javíthat, mivel két egymást követő év eredménye számít. Ám ha lesz olyan bolt amelyik 2016-ban is veszteséges, akkor az jövőre már nem árulhat napi fogyasztási cikkeket. Ezt a jogszabályt gyakorlatilag a multinacionális áruházláncokra szabta a kormány, mivel csak a 15 milliárd forinttal nagyobb árbevétellel rendelkező cégekre kötelező.

„Jelenleg még nincs meg minden cég mérlegadata, nem mindenkinek zárul december végével az üzleti esztendeje. Úgy tűnik azonban, hogy aki már lezárta az évét, és a mérlegét nyilvánosságra is hozta, hogy nem lesz veszteséges, de vigyázni kell, mert két esztendő számít, tehát két egymást követő esztendőben nem lehet valaki veszteséges. Ez folyamatosan fog pörögni a következő években, amíg érvényben marad ez a szabály” – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

Az is előfordulhat, hogy a törvény végül mégsem marad hatályban. Az Európai Bizottság ugyanis év eleje óta vizsgálódik a nem nyereséges áruházláncokat szankcionáló törvény miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »