Megússza a börtönt a rákosokat átverő orvos

Megússza a börtönt a rákosokat átverő orvos

Százezreket kért gyógyíthatatlan rákos betegektől egy veszprémi onkológusspecialista. A bíróság mégis felfüggesztett börtönre enyhítette büntetését, mert a vesztegetésnél fontosabbnak tartotta azt, hogy a szakember szabadlábon maradjon, és folytassa praxisát. A főorvost tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolták, a tíz sértettből már csak egy él.

Nem kell börtönbe mennie a veszprémi onkológus nőgyógyász-specialistának, annak ellenére hogy a másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék is bizonyítva látta, hogy pénzt kért betegeitől életmentő műtétekért, vizsgálatokért. Gyógyíthatatlan daganatos betegségben szenvedők is fizettek neki, olyanok, akik később meghaltak. Az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forint volt a tarifa.

„Mivel a bűnösségben kétséget kizáróan biztosak vagyunk, ennek a büntetési középmértéke hét év. Jelen esetben ebből a hét évből kellett kiindulni. És nagyon nehezen tudtunk lejjebb menni a kétéves minimumra a halmazati szabályok miatt is” – mondta Dülkné Pintér Zsuzsa bíró.

Hírdetés

Az ítélet indoklása szerint a társadalom és a betegek érdeke az, hogy a főorvos szabadlábon, tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van.

„Én úgy gondolom, hogy ez a tanács nagyon bölcs volt és az indoklás minden szavával egyetértek. Az, hogy nem sikerült felmenteni, nyilvánvalóan ők látták az egész iratot, a bűnösséget meg kellett állapítani, viszont olyan büntetést szabtak ki, amivel a továbbiakban tudja a gyógyító tevékenységét folytatni” – közölte Kardos Éva, ügyvéd.

A felfüggesztés időtartama a lehető legmagasabb, öt év. Ha ez idő alatt az orvos újra törvényt sért, börtönbe kell mennie. A főbüntetésként kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés mellett mellékbüntetésként 450 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Az ítélet jogerős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »