Megújul a történelmi városfal Egerben

Megújul a történelmi városfal Egerben

EGER. A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben – jelentette be a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere.

Habis László elmondta: a Modern Városok Program keretében, 6 milliárd forintot meghaladó értékben megvalósuló beruházások egyik fontos, egyben leghamarabb elkészülõ eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevõ városfal rekonstrukciója.

A nyár végén kezdõdött és várhatóan ez év végéig befejezõdõ helyreállítás keretében – csaknem 57 millió forintból – egy 16., illetve 17. században épült, városképi jelentõségû mûemléki értéket sikerül megmenteni az utókornak – tette hozzá a polgármester. Kiemelte: a még fellelhetõ falmaradvány teljes egészét felújítják, a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapota miatt ez komoly feladatot adott és ad jelenleg is a kivitelezõknek. Sok helyen erõsen repedezett volt az építmény, melybõl a riolittufa kõzetanyag is mállott – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként történõ fejlesztésével kapcsolatos tervezõmunka ugyancsak tart: jelenleg a közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok szakmai értékelése folyik.

Cene János, a kivitelezõ Geoteam Kft. ügyvezetõje az eseményen közölte: eddig mintegy 220 köbméternyi bontást végeztek el, mellyel a korabelihez nem illõ építõelemeket, illetve a „kifagyott” köveket távolították el. Több mint 200 négyzetméternyi részt a felületre korábban felhordott vakolattól is meg kellett tisztítaniuk – tájékoztatott. Jelezte: a teljes falfelületet felfrissítik, illetve az eredeti kövekbõl újraépítik és összesen csaknem 1000 négyzetméteren végzik el a hézagok kifugázását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »