Megtévesztés 50 millió török adatainak kiszivárogtatása

Megtévesztés az 50 millió török állampolgár személyes adatainak kiszivárogtatásáról szóló hír – mondta Binali Yildirim közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter kedden egy ankarai rendezvényen. Hangsúlyozta: a hír egyszerűen nem igaz.

Kifejtette: ezzel a hírrel 2010-ben találkozott először, régi jelenség, időről időre napirendre kerül, ráadásul újdonságként tálalják. Ebből kifolyólag ennek az értesülésnek se aktualitása, s egyáltalán semmilyen hírértéke nincs – hangsúlyozta.

Hozzátette: a közösségi médiában néha piacélénkítés céljából jelennek meg igaztalan információk. Ugyanakkor a virtuális világ nem a hazugságok világa. Ami bűn a való életben, bűn az interneten is. “Nem találnak meg minket” – gondolhatják, pedig ami nyomot hagy, megtaláljuk.

Hétfő este az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy hackerek mintegy 50 millió török állampolgár személyes adatait szivárogtatták ki interneten. Ha a világhálóra kihelyezett adatok valódinak bizonyulnak, akkor ez az egyik legnagyobb szabású netes adatkiszivárogtatás – írták.

Az AP hírügynökség tíz ember esetében ellenőrizte a kiszivárogtatott információk hitelességét, nyolc személynél az adatok valódinak bizonyultak.

Az említett adatbázis 49 millió 611 ezer 709 bejegyzés tartalmaz, mindegyik egy-egy személynek a magánjellegű adatait tartalmazza, veszélyeztetve ezáltal az érintetteket, lehetőséget teremtve személyazonossági adataikkal való visszaélésekre és egyéb csalásokra.

A bizalmas információkat megjelentető internetes címen olyan izlandi társaság található, amely éppen az effajta kiszivárogtatásokra specializálódott.

Az AP emlékeztet: ez az eset nem az első, az utóbbi időben több hasonló szivárogtatás is történt, amely felkavarta a kedélyeket a világban. Tavaly például összesen 22,1 millió jelenlegi és volt amerikai szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától, ez a bűncselekmény tehát az Egyesült Államok lakosságának közel 7 százalékát sújtotta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »