Megtették a javaslatot a török vízummentességre

A Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatot az Európai Bizottság – jelentette be szerdán Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatón Timmermans hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét. Emellett csak azok utazhatnak majd be vízum nélkül, akiknek biometrikus azonosításra alkalmas útlevelük van.

A török kormány évek óta szeretné elérni az uniós vízumkényszer eltörlését, mert ez a mindennapokban is érezhető előrelépés a papíron több mint harminc éve csatlakozni vágyó Törökország és az Európai Unió kapcsolatában. Ezért Ankara a migrációs válságot rendezni hivatott megállapodás egyik feltételéül is szabta a vízumkényszer eltörlését. Ahmet Davutoglu török kormányfő nemrégiben azt is leszögezte, hogy ha június végéig nem törlik el országával szemben a schengeni vízumkényszert, Törökország nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz.

Frans Timmermans elmondta: Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül.

“Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor eleget tudnak tenni ezeknek” – mondta Timmermans, aki szerint az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény kezdi meghozni az első eredményeit.

Az Európai Bizottság ezzel párhuzamosan közzétette a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló legfrissebb értékelését is, amely szerint a török szerveknek a korrupció megelőzése, a rendőri és az igazságügyi együttműködés, az adatvédelmi szabályok, valamint a terrorizmuselleni törvények terén kell még lépéseket tenniük ahhoz, hogy teljesítsék a vonatkozó előírásokat.

Frans Timmermans figyelmeztetett: a hátralévő kritériumok kihívást jelentenek, határozott politikai szándékra van szükség Törökország részéről ahhoz, hogy ezeknek eleget tegyenek.

A sajtóértekezleten Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos leszögezte, a testület bízik abban, hogy az ankarai kormány mihamarabb teljesíteni tudja a szükséges feltételeket. Hozzátette, a bizottság mindenesetre továbbra is figyelemmel fogja követni az akciótervben foglaltak teljesítését.

Bár a végső döntést a vízumkényszer eltörléséről az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia, ezt csak a bizottság javaslata alapján tehetik meg.

Az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött migrációs egyezmény értelmében minden érintett országnak, így Törökországnak is fel kell gyorsítania a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és amennyiben a vonatkozó akcióterv minden előírása teljesül, akkor legkésőbb június végéig el kell törölni a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszert.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »