Megtámadták a népszavazásról szóló határozatot

Megtámadták a népszavazásról szóló határozatot

A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz kedden – bíróság honlapján elolvasható a névtelen indítvány. A testület soron kívül jár el. A kormány népszavazási kérdése: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI kérdésére elmondta, a népszavazást elrendelő parlamenti döntést bárki megtámadhatja a bíróságon, most egy magánszemély indítványozott. Az Ab a jogszabályoknak megfelelően értesítette az indítványról a Köztársasági Elnök Hivatalát és a Nemzeti Választási Bizottságot.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a testületnek 30 napon belül döntenie kell, de nem vizsgálhatja a népszavazásra szánt kérdés tartalmát. Az eredményes jogorvoslathoz az kellene, hogy a kérdés hitelesítése és a népszavazást kiíró parlamenti döntés közt „a körülményekben lényeges változás következzen be”, például valamilyen esemény feleslegessé tegye a referendumot.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »