Megtalálták az IÁ zászlóját az afgán baltásnál

Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak annak az afgán fiatalembernek a holmija között, aki a bajorországi Würzburg közelében rárontott egy vonat utasaira, és legkevesebb öt embert megsebesített – mondta kedden a bajor belügyminiszter. A miniszter bejelentése után a dzsihadista szervezethez közel álló Amak hírügynökség az Iszlám Állam (IÁ) katonájaként hivatkozott a támadóra.

Most alaposan meg kell vizsgálni, hogy a támadásnak „valóban van-e iszlamista háttere” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal.

Az elkövető nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették – mondta a bajor belügyminiszter.

Baltával és késsel rontott rá az utasokra

Hétfő este az utasokra támadt egy férfi a Treuchtlingen és Würzburg között közlekedő vonaton – számoltunk be a Spiegel és a The Guardian nyomán. Hárman súlyosabban megsebesültek, egy utas pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, mielőtt a rendőrök lelőtték a támadót. A BBC szerint az eredeti jelentések arról szóltak, hogy húszan is megsérültek, de később közölték: legalább tizennégy embert a sokkos állapot miatt kellett ellátni.

A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann arról számolt be a BBC szerint: az elkövető egy tizenhét éves afgán menekült volt, aki a közeli Ochsenfurtban élt. A férfi a Treuchtlingen és Würzburg között közlekedő vonat utasainak rontott neki Würzburgnál, és a balta mellett egy kés is volt nála. A vonaton közlekedők figyelmeztették a kalauzt, aki Würzburg elővárosában, Heidingsfeldben megállította a járművet. A támadás után az elkövető próbált elmenekülni, mikor a rendőrök lelőtték őt.

Herrmann arra a kérdésre, hogy a támadásnak lehetett-e iszlamista háttere, úgy válaszolt: az egyik szemtanú szerint a férfi „Allah Akbar”-t kiáltott őrjöngés közben. Ennek a beszámolónak a hitelességét még vizsgálják a nyomozók.

Egyelőre csal spekuláció, hogy szélsőséges

Kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőrséget, és fokozni kell a rendőri jelenlétet. Azonban az ilyen támadások ellen „nincs száz százalékos biztonság”. A hatóságok a háttér és kapcsolatok feltárásával igyekeznek időben felkutatni a terroristákat, de ez „extrém nehéz”, ha „egyedül radikalizálódott” és társak nélkül tevékenykedő emberekről van szó – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: egyelőre csak „spekuláció”, hogy a 17 éves afgán esetleg szélsőséges iszlamista volt.

Az IÁ-hoz közel álló Amak hírügynökség német hírportálok beszámolói szerint a terrorszervezet kézzel festett zászlajáról szóló bejelentés után azt jelentette, hogy az afgán menedékkérő az IÁ „harcosaként” hajtotta végre a támadást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »