Megtalálták az elveszettnek hitt nyitrai városkönyveket

Megtalálták az elveszettnek hitt  nyitrai városkönyveket

NYITRA. Érdekes leletre bukkantak a nyitrai levéltárosok. Megtalálták az elveszettnek hitt városkönyveket, melyekrõl azt hitték, hogy a 70-es években a papírhulladékban kötöttek ki. Az értékes levéltári dokumentumok értékes adatokkal szolgálnak a város eddig hiányzó történetébõl.

A legrégebbi városkönyv 1681-bõl való, az utolsó bejegyzések éve 1692. A Nyitrai Állami Levéltár Nyitra várossal közösen a nevezett történelmi dokumentumok könyv formájában való kiadását tervezi. Mivel a dokumentum magyar nyelven íródott, a kiadók szlovák nyelvû fordítással és elõszóval szeretnék azt kiegészíteni – nyilatkozta Peter Keresteš, a Nyitrai Állami Levéltár igazgatója.

A könyvek Nyitra város tanácsának jegyzõkönyveit, a városban lévõ házak adás-vételi szerzõdéseit, a lakosság végrendeleteit tartalmazzák. „Alapvetõ forrásként szolgálnak Nyitra eddig ismeretlen történetének kutatásához, lévén, hogy a nevezett könyvek hiányoztak. A város elõkelõségérõl eddig szinte semmit sem tudtunk” – mondta Keresteš.

Hírdetés

Nyitra – kezdve a 12. századtól – óriási levéltári anyaggal rendelkezik. A városnak van püspöki, városi és állami levéltára. A történelem viszont nem igazán kedvezett a levéltári anyagnak. A Nyitrai Városi Levéltárban több szakmailag kifogásolható kiselejtezés történt. Az 50-es években elterjedt a hír, hogy a városi könyveket megsemmisítették és elszállították a papírgyûjtésbe. A hír valódiságát senki sem ellenõrizte.

Kiemelkedõ történészek is elfogadták és terjesztették is Nyitráról szóló kiadványaikban. „Érdekes, a 70-es években senki sem tudta, hogy az írásos emlékek léteznek. Nagykereskényben (Krškany), a volt járási levéltárban voltak elhelyezve. 2015-ben az intézmény felszámolásakor bukkantak rá, akkor kerültek a Nyitrai Állami Levéltárba. Eljött tehát az ideje, hogy közreadjuk õket” – nyilatkozta Keresteš.

A levéltárak és a levéltárosság történetével foglalkozik a Levéltárak története – történelemi levéltárak címmel a Nyitrai Állami Levéltár és az Ürményi (Mojmírovce) Tájmúzeum szervezésében megvalósult konferencia is. „Olyan téma ez, mellyel Szlovákiában az utóbbi évtizedben keveset foglalkoztak” – vélekedik a levéltár igazgatója hozzátéve: kevesen tudják, mi is a levéltáros feladata, a foglalkozás a mai napig nincs megfelelõképpen értékelve. A konferencián több tucat hazai, magyarországi, csehországi és romániai történész vesz részt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »