Megtalálták a tömegsírt a családtagok

Eltűnt rokonaikat kereső családok legalább hatvan holttestre bukkantak egy tömegsírban a Mexikó keleti részén fekvő, az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban.

Lucía de los Ángeles, a Colectivo Solecito nevű aktivistacsoport szóvivője helyi idő szerint szerdán elmondta, hogy a földi maradványokat Colinas de Santa Fe település közelében találták meg.

A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért kiterjedt bűnszervezeteket és az állami biztonsági erőket teszik felelőssé. „Veracruzba rendkívüli mértékű erőszakot hozott a drogháború, amely a rendőröknek és a katonáknak gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást adott arra, hogy fegyvereiket bevessék” – mondta De los Ángeles.

Veracruz Mexikó egyik legveszélyesebb szövetségi államának számít, ahol egyszerre több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért.

Az ugyancsak Veracruzban fekvő Tierra Blancában januárban öt fiatal eltűnt, miután őrizetbe vette őket a mexikói rendőrség. Később arra utaló nyomok kerültek elő, hogy a biztonsági erők átadták őket a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció – CJNG) nevű drogkartellnek, amelynek tagjai feltehetően lemészárolták őket.

Megfigyelők szerint a 2010-ben alakult CJNG mára az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »