Megszûnik Ráduly és Szõke bírósági felügyelete

A Maros megyei törvényszék megszüntette a kényszerintézkedéseket a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester, és a tisztségéből felfüggesztett Szőke Domokos alpolgármester ellen.

A DNA a hivatalos közlés utáni 48 órában fellebbezhet a döntés ellen.

Mindkét vezető március 28-ig áll bírósági felügyelet alatt. Ezalatt nem szabad elhagyniuk Romániát, nem szabad felvenniük a kapcsolatot egymással és a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkezniük kell a rendőrségen. A szerdai döntés jogerőre emelkedése azt jelentené, hogy folytathatná alpolgármesteri munkáját Szőke Domokos, akit a kényszerintézkedések miatt függesztettek fel a tisztségéből.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 júniusának közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját. (mti, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »