Megszűnhet a kerékbilincselés Csíkszeredában

Megszűnhet a kerékbilincselés Csíkszeredában

Már októberben megszűnhet a sokat vitatott kerékbilincselés a csíkszeredai fizetéses parkolókban, a változásról szeptemberben szavazhat a helyi önkormányzat. 

city-parking-vn-003_or_b

Rendkívüli perorvoslati kérelmet nyújt be a csíkszeredai önkormányzat a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerős döntése ellen, amely hatályon kívül helyezte a fizetéses parkolási rendszert, a szabálysértések ellenőrzését és ezek büntetését szabályozó határozatát, beleértve a kerékbilincs használatát is.

Szőke Domokos alpolgármester szerint a jogerős ítélet érvénytelenítését indítványozó beadványt ezután véglegesítik, és a törvényes határidőn belül benyújtják. Az elöljáró viszont nem túl bizakodó, azt mondta, kevés az esélye, a hasonló eljárásokat korábban rendre elveszítették az önkormányzatok.

Ezzel párhuzamosan viszont folyamatban van a fizetéses parkolási rendszer szabályainak módosítása, amelynek egy változata várhatóan már augusztus közepére elkészül. Szőke Domokos érdeklődésünkre elmondta, ezzel kapcsolatban már két megbeszélést is tartottak. „Visszavonnánk a tilosban, zöldövezeteken parkoló, illetve gazdátlan járművekre vonatkozó szabályzatot, és maradna a fizetéses parkolási rendszer, amely nem kerékbilincselést írna elő, hanem tájékoztató cédulák kitűzését a pótdíj fizetésének kötelezettségéről a szabálysértők járműveinek szélvédőire” – tájékoztatott az alpolgármester.

Úgy értékelte, a tervezett rendszer kissé bonyolultabb, de Marosvásárhelyen működik, és annak mintájára szeretnék bevezetni. Az ellenőrök által megállapított pótdíjat a polgármesteri hivatal pénztárába kellene befizetni. Ha a marosvásárhelyi szabályozást vesszük alapul, amennyiben ez 15 nap alatt nem történik meg, jóval nagyobb összegű bírságot szabhat ki a polgármesteri hivatal.

A helyi önkormányzat 2008. évi 195-ös és 2010. évi 300-as számú határozatainak érvénytelenítése érdekében egy csíkszeredai lakos indított pert tavaly a Hargita megyei törvényszéken. Előbbi a közterületeken vagy fizetéses parkolókban szabálytalanul parkoló, illetve a gazdátlan, zöldövezeteken hagyott autók esetében történő kerékbilincselést, a járművek elszállítását és tárolását szabályozza, utóbbi pedig a fizetéses parkolási rendszert.

A panaszos keresetében arra hivatkozott, hogy ez a parkolási rendszer sérti a hazai és a nemzetközi törvényeket, külön utalva a közúti közlekedés szabályait tartalmazó, a 2002. évi 195-ös számú sürgősségi kormányrendelettel elfogadott, majd módosított rendelkezésre, amely előírja, hogy a közlekedési rendőrség rendelheti el kerékbilincs alkalmazását. Idén márciusban a Hargita megyei törvényszék helyt adott a keresetnek, hatályon kívül helyezve a szabályozás kifogásolt részeit. A döntés ellen a csíkszeredai helyi önkormányzat a marosvásárhelyi ítélőtáblánál nyújtott be fellebbezést, de ezt június elején elutasították, megerősítve az elsőfokú határozatot, amely így jogerőre emelkedett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »