Megszólalt offshore-ügyben Kerényi János

Megszólalt offshore-ügyben Kerényi János

Nem mond le, a sajtó szerinte döglött lovon ül. Nem csak rossz offshore létezik – véli a fideszes képviselő.

Amint arról beszámoltunk, az Index újabb fideszes érintettet talált az offshore-botrányban. Ugyan nem a Panama-iratok nyomán bukkantak Kerényi János feleségének és fiának offshore-érdekeltségeire, így is fontos, hogy az offshore-lovagok ellen megannyiszor felszólaló párt politikusa is érintett.

„Olyan offshore-lovagoknak nincs helye, akik külföldi számlán pénzt parkoltatnak” – mondta az ATV kamerája előtt a parlamentben hétfőn Kerényi. Elmondása szerint neki nincs offshore-érdekeltsége, a 42 éves fia pedig ügyvezető cégekben. „Ezt tiltja valamilyen jogszabály?” – tette fel a kérdést. Azzal is védekezett, hogy milyen sok offshore hátterű cég van Magyarországon, ráadásul sok itt foglalkoztat alkalmazottakat és itt adózik Kerényi szerint.

Ezt követően az ATV és a helyszínen szintén jelen lévő RTL Klub újságíróival kezdett el kötekedni, szerinte nem járulnak hozzá az ország előre jutásához, pedig adófizetői pénzből működnek (egyébként nem, mert magántévék). „Én nem vagyok offshore-lovag, a családtagjaim sem. Miért lennék?” – jelentette ki később, majd azt mondta az újságíróknak, az az érzése, hogy döglött lovon ülnek.

Nem mond le

„Nem fogok lemondani a képviselőségről. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely tiltja az offshore cég alakítását és az azon belüli részvételt” – fogalmazott a Hír TV kamerájának Kerényi, hozzátéve: áll elébe bármilyen vizsgálatnak, sőt, törvényi szigorítást is támogatna.

Az MSZP az offshore-ügyekben szintén érintett szocialista Boldvai László magatartását várja el Kerényi Jánostól, vagyis hogy önként távozzon a politikából. „Azt mondtam ezelőtt két héttel, és ma is azt tartom, hogy szükséges olyan szabályozás Magyarországon, amely világossá teszi, hogy állami és európai uniós forrásokból, közszereplők elsősorban, de a gazdaság szereplői is, akik részt kívánnak venni ennek a forrásnak a felhasználásában, nem rendelkezhetnek offshore-hátterű céggel” – fogalmazott Tóbiás József pártelnök.

A NAV vizsgálódik a Panama-iratok miatt

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a bankár Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »