Megszavazták az új gyestörvényt: július elsejétõl nõ a juttatás értéke

A képviselőház döntőházként megszavazta a gyereknevelési támogatásról szóló törvény módosítását.

A módosítás értelmében törölték a havi juttatás összegének a felső korlátját, amely jelenleg 3400 lej és a jelenlegihez képest nem egy, hanem két éven keresztül folyósítanák azt.

Ugyanakkor az új törvény szerint a juttatás összege nem lehet kisebb a garantált bruttó minimálbér 85 százalékánál, illetve azt is megszüntetik, hogy az anyának vagy apának választania kell az egy vagy a két éves gyereknevelési szabadság között – ezentúl bárki maradhat két évig. Ha hamarabb visszamegy dolgozni, akkor a minimális gyereknevelési juttatás felét is megkapja a hátralévő időre.

Május elsejétől 1250 lej lesz a minimálbér Romániában, így a gyereknevelési támogatás legkevesebb 1060 lej, függetlenül attól, hogy a gyesre elmenő szülő mennyit keresett a gyerek születése előtt.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a módosítás alkalmazására 2017-ben 850 millió lejre lenne szükség a költségvetésből, Dacian Cioloş miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy az államkassza nem bír el egy ilyen szintű módosítást, ha csak a parlament a törvény előtt nem nevezi meg az intézkedéshez szükséges költségvetési fedezetet is. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »