Megszavazta a török parlament az Izraellel való barátkozást

A török parlament ratifikálta az ország kapcsolatait Izraellel rendező kétoldalú megállapodást – írta szombaton az Anadolu állami hírügynökség.

2010 májusában az Avi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe, és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet feltartóztatta.

Az akcióban tíz, a palesztinokat támogató aktivista meghalt, 28 megsebesült. Egy évvel később ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta. Mivel Jeruzsálem nem kért bocsánatot, és nem fizetett kártérítést a megölt utasok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, 2011-ben Ankarából kiutasították Izrael nagykövetét.

A felek 2015-ben kezdtek tárgyalásokat a kapcsolatok helyreállításáról. Tavaly december 17-én vált ismertté az, hogy Törökország és Izrael előzetes megállapodásra jutott. Ankara három feltételt szabott a török-izraeli viszony normalizálásához: nyilvános bocsánatkérést, valamint az áldozatok pénzügyi kárpótlását várta el a 2010-es incidens miatt, és azt, hogy a zsidó állam oldja fel a Gázai övezettel szembeni blokádot.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már korábban hivatalosan bocsánatot kért a hat évvel ezelőtti incidens miatt, és Izrael 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. A viszony normalizálására tett erőfeszítéseket leginkább a 2006 júniusa óta a Hamász palesztin mozgalom által ellenőrzött Gázai övezettel szemben fenntartott izraeli blokád kérdése hátráltatta, amelyben a feleknek nehezen sikerült dűlőre jutniuk.

A korlátozás most sem szűnik meg teljesen, csak enyhül Törökország számára.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »