Megszabja a miniszter, mennyi lehet a házi feladat

Rendeletet készül aláírni Mircea Dumitru oktatási miniszter arról, hogy tanórák után hány órát tölthetnek az iskolások a házi feladatok elvégzésével.

Mircea Dumitru pénteken bejelentette, hogy hétfőn írja alá a rendeletet, amely megszabja, hány órát tud, illetve kell dolgoznia egy tanulónak órák után. A miniszter elmarasztalóan nyilatkozott arról, hogy a nyári vakációk már egyfajta versengéssé alakultak, hogy hány száz ezer feladatot oldjanak meg a diákok.

„Mi, felnőtt emberek is azért várjuk a nyarat, hogy lazíthassunk, pihenhessünk. Mindeközben egy VIII., IX., X., XI. osztályos tanulónak folyamatosan dolgoznia kell, hogy szeptemberre, amikor elkezdődik az iskola, legyen kész mindennel, amit tanárai kértek tőle” – idézte az Agerpres hírügynökség a tárcavezetőt, hozzátéve, hogy ha a pedagógusok nem értik meg, mennyire túlterheltek a gyermekek, a törvényhozónak, jelen esetben az oktatási miniszternek rendeletben kell szabályoznia például azt, hogy előkészítő osztályban nem szabad házi feladatot adni a tanulóknak.

Mircea Dumitru szerint az elemi osztályos tanulóknak annyi házi feladatot kell feladni, amennyit legfeljebb egy óra alatt elkészíthetnek, az V-VIII. osztályosoknak pedig legtöbb két órát kellene az otthoni tanulásra szánniuk.

„Ez nem azt jelenti, hogy ha egy gyerek többet szeretne dolgozni, meg kell tiltani neki. Ha ő több órán át olvasni kíván, az az ő döntése” – hangsúlyozta az oktatási miniszter.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »