Mégsem növeli a rák túlélésének esélyét az ismert módszer

Nem növeli a mellrák túlélésének esélyét a legtöbb betegnél a kettős melleltávolítás, ha a daganat csak az egyik mellet érinti – derült ki egy nagy léptékű tanulmányból. A túlélési arányokat annak a beavatkozásnak a hatásaival vetették össze, amelynél csak a daganatot operálják ki, nem az egész szervet távolítják el.

Az utóbbi, kockázatosabb, esetleg felesleges műtétet egyre több nő választja. A vizsgálatban majdnem 200 ezer kaliforniai nő vett részt, mindannyiukat egyik mellük rákos daganatával kezelték, majd a kutatók éveken át követték sorsukat. A tízéves túlélési arány majdnem azonos volt azoknál, akiknek a daganatát operálták ki, ezen kívül sugárkezelést kaptak, mint azoknál, akiknek mindkét mellét eltávolították.

„Az eredmények azt támasztják alá, amit sok orvos sejtett: nincs garancia arra, hogy az egészséges mell levétele után jobbak lesznek a beteg kilátásai” – mondta Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákkutatási Társaság egyik vezető orvosa.

A vizsgálatban résztvevő páciensek több mint felének volt daganateltávolító műtétje. A kettős melleltávolítások aránya azonban jelentősen, 12 százalékkal emelkedett 1998 és 2011 között. Leginkább a 40 évesnél fiatalabb nőknél lehetett megfigyelni ezt a tendenciát, náluk a csekély 4 százalék emelkedett 33-ra.

Más kutatások szerint az egyik mell daganatának kettős melleltávolítással való kezelése javítja a páciensek egy viszonylag kis részének túlélési esélyeit: azokét, akiknek a felmenői közt sok volt a mellrákos, vagy genetikai hajlamuk van a betegségre – mondta Scarlett Gomez, a tanulmány társszerzője, a kaliforniai Rákmegelőzési Intézet kutatója. A rákos betegek többségénél ezek a kockázati tényezők nem állnak fenn.

Az orvosok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a felesleges kezelések és a túl magas költségek problémájának. Az új kutatás eredményei kérdésessé teszik ennek a drága, kockázatos, „kétséges hatékonyságú” műtétnek az indokait – mondták a kutatók.

Rák: mellamputációt megelőzésként?

A kettős melleltávolítás akkor kapott igazán nagy visszhangot a sajtóban, amikor több mint egy évvel ezelőtt Angelina Jolie bejelentette, hogy kettős emlőeltávolításon esett át, hogy megelőzzék a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Bár a radikális beavatkozás szükségessége adott esetben nem vitatható, a szakértők jelen esetben megkérdőjelezik a megelőző amputáció szükségességét. Tavaly dr. Borbényi Erikát, a Semmelweis Egyetem onkológus klinikai főorvosát kérdezte meg az mno.hu arról, hogy valóban szükség van-e a megelőző melleltávolításra.

Az mno.hu korábban arról kérdezte dr. Oláh Editet, az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetikai Osztályának vezetőjét, hogy elegendő-e a biztonságos betegkövetés és gondozás, vagy szükség van-e drasztikus beavatkozásra. Vagy az egész nem más, mint puszta üzlet? A cikket itt olvashatja el. Dr. Oláh Edit tagja annak a világméretű összefogásnak, amely a nagy genetikai rákkockázattal élők klinikai ellátásának javítását tűzte ki célul. A világméretű összefogásról és a mellrák kockázatáról is beszélgettünk a genetikussal.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Mellrákot okozhat az abortusz?Megtalálhatták a mellrák ellenszerétRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: tudomány, rákkutatás, mell, daganat, mellrákForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »