Mégsem lesz gumifeldolgozó Kaposváron

Nem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron – közölte a Kaposvári Városháza csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a beruházó vállalat tulajdonosa jelezte a település polgármesterének, Szita Károlynak (Fidesz-KDNP), hogy – a gumihulladék-feldolgozó elleni népszavazási kezdeményezés támogatottságának hatására – nem kívánják megépíteni az ipari létesítményt Kaposváron.

Szita Károly polgármester, egyetértve a beruházó szándékával, kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést. A polgármester indoklásában azt írta: „az üzem megvalósításának ötlete megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni”.

A szerződésbontást István Gábor, a Homatech vezérigazgatója csütörtökön aláírta.

A városháza közleménye szerint Szita Károly ismét kiemelte: a Homatech által tervezett környezetvédelmi beruházás eredményeként – hosszú távon – „Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna Kaposvár, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt”. A városházi közleményben ezzel együtt leszögezték: „a döntés a lakossági tiltakozások hatására született meg, a beruházás kapcsán környezetvédelmi aggályok egyik félben sem merültek fel”.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselő-testület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

A kaposvári ellenzéki pártok és civilek július 14-ére 18 ezer 790 aláírást gyűjtöttek össze a gumihulladék-hasznosítóról szóló helyi népszavazás megtartásáért. Akkor a beruházó cég sajnálatát fejezte ki az ellenállás miatt, azt közölték: támogatják a népszavazás megtartását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »