Mégsem jogsértő az új különadó?

Mégsem jogsértő az új különadó?

A szállodaszövetség dolgozta ki annak a négyszázalékos éttermi hozzájárulásnak a tervét, amelyet kedden fogadott el a parlament. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint valószínűleg a kormánynak adnának igazat az uniós bíróságon, ha oda kerülne a vitatott közteher ügye.

Egy csomagban kell vizsgálnunk a vendéglátást érintő változásokat – mondta lapunknak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. – 2018-ra 27-ről 5 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája. Ha hozzászámítjuk a 4 százalékos hozzájárulást, még mindig pozitív az ágazati mutató – jegyezte meg.

Mint ismeretes, a parlament által kedden elfogadott adótörvények egyik pontja új közterhet vezet be 2018-tól. A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulásból befolyó bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésre lehet használni. Az összeget az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalma után kell megfizetni. Beszámoltunk róla, hogy az áfa 2017-től 27-ről 18, majd 2018-tól 5 százalékra csökken.

Fotó: MN-grafika

Niklai Ákos elmondta, a javaslatot két évvel ezelőtt dolgozták ki a szakmai szervezetekkel, eredeti elképzelésük szerint a szállodáknál is be kellene vezetni, mégpedig 6 százalékos aránnyal. Hozzátette, az ágazat súlyos munkaerőhiánytól szenved, amin segíthet a többletbevétel, ezáltal ugyanis magasabb fizetéseket tudnak adni az éttermek. Hangsúlyozta, a pénzt főként beruházásokra kell fordítani, marketingre és promóciókra.

– A hozzájárulásnál azt kell vizsgálni, hogy az forgalmi típusú adó-e. Ha igen, akkor ellentétes az uniós joggal, mivel csak egyetlen hozzáadottérték-alapú adó lehet a tagállamokban, ez Magyarországon az áfa – mondta lapunknak Dezső Róbert, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje. Szerinte ahhoz, hogy az uniós jog egy adót forgalmi típusúnak tekintsen, az eddigi bírósági gyakorlat alapján négyféle kritériumnak kell megfelelni. Mivel az új közteher nem teljesíti mind a négy feltételt, első ránézésre összeegyeztethetőnek tűnhet az uniós joggal. A bíróságon dolgozó főtanácsnokok azonban már többször úgy foglaltak állást, hogy elég két feltétel teljesítése ahhoz, hogy az adó uniós jogba ütközzön. A kiskereskedelmi különadóval kapcsolatban is így foglalt állást egy főtanácsnok, de akkor a bíróság végül a magyar kormánynak adott igazat. Mivel a mostani kisebb jelentőségű eset, vélhetően itt sem döntenének másként. Az uniós bíróság elé egyébként úgy kerülhet az ügy, ha az Európai Bizottság megtámadja az adót, vagy az egyik étterem bíróság elé viszi az ügyet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »