Mégsem elveszett civilizáció romjai az ókori városra emlékeztető víz alatti formációk

Mégsem elveszett civilizáció romjai az ókori városra emlékeztető víz alatti formációk

Amikor a búvárok kikövezett padlókhoz, udvarokhoz és oszlopsorokhoz hasonló leleteket fedeztek fel a nyugat-görögországi Zákinthosz szigetének közelében, azt hitték, hogy egy szökőárban odaveszett civilizáció romjait találták meg. A víz alatti formációk valójában egyszerű geológiai folyamat eredményeként alakultak ki – derült ki a Kelet-Angliai Egyetem és az Athéni Egyetem közös kutatásából.

A Marine and Petroleum Geology című folyóiratban közölt legfrissebb eredmények szerint a terület egy geológiai folyamat eredményeként jött létre az ötmillió évvel ezelőtt kezdődött pliocén földtörténeti korban. “A területet palack nélkül merülő búvárok fedezték fel, és elsőre úgy tűnt, hogy egy tengerbe veszett ókori kikötőt találtak” – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a tanulmányt vezető Julian Andrewst, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársát. A szakember szerint ugyanakkor meglepő volt, hogy a köralakú oszloptalapzatokhoz és kikövezett padlókhoz hasonló leleteken kívül a hajdani élet semmilyen egyéb jelére nem bukkantak, például edényekre.

A kutatócsoport alaposan megvizsgálta a 2-5 méter mélyen fekvő formációk ásványianyag-tartalmát és szerkezetét. Andrews szerint az oszloptalapzatoknak hitt fánkszerű képződmények a tengerfenéki metánkiszivárgásoknál bekövetkező ásványosodás eredményei. “Sekély vízben nagyon ritkán találkozni ilyen jelenséggel. Ehhez hasonló felfedezéseket több száz, de gyakran több ezer méteres mélységben szoktak tenni” – mondta Julian Andrews.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »