Mégsem a harmadik merénylőt fogták el

Mégsem a harmadik merénylőt fogták el

Mégsem a tegnapi brüsszeli merénylet szökésben lévő gyanúsítottját fogták el a belga hatóságok. Korábbi sajtóhírek még arról szóltak, hogy a harmadik repülőtéri elkövetőt vették őrizetbe. A 24 éves férfiről már kiderült, hogy tavaly szeptemberben, Magyarországon keresztül menekültként érkezett Európába. Ő végül nem robbantotta fel magát a reptéren, azóta is keresik a rendőrök. A másik két elkövető egy helyi testvérpár volt, akik álnéven béreltek lakást Brüsszelben. Itt bujkált a párizsi merényletek kitervelője, Salah Abdeslam is.

A brüsszeli nemzetközi repülőtéri merényletet hárman követték el. A másik két férfi, aki felrobbantotta magát, egy helyi testvérpár, már őket is azonosították. Régóta figyelték őket a belga rendőrök, egyiküket pár napja le is tartóztatták, de később szabadon engedték. Ő bérelte hamis papírokkal azt a lakást, amelyben Salah Abdeslam rejtőzködött a párizsi terrortámadások óta.

A keddi támadás óta fegyveres katonák őrzik az Európai Unió fővárosának a központját. A tömegközlekedés csak részlegesen működik, a hivatalok nyitva vannak, de az alkalmazottak otthonról dolgoznak. Az iskolákban is csak ügyelet van. „Mindannyian megdöbbentünk. Ami Párizsban történt, az itt is megtörténhet. Innen ötszáz méterre volt a merénylet. Senki nincs biztonságban” – mondta egy brüsszeli diák.

A kedd reggeli merényletet az Iszlám Állam vállalta, 4 nappal azután, hogy a belga hatóságok letartóztatták a párizsi merényletek kitervelőjét. Kedd reggel először a brüsszeli reptéren, aztán a metróban robbantottak. A repteret átvizsgáló orvosszakértők szerint az elkövetők szögekkel és repeszekkel teletömött bőröndöket hoztak működésbe.

A most elfogott terrorista, egy 24 éves férfi nem robbantotta fel magát, elmenekült a helyszínről. Őt ma Brüsszelben fogták el. Állítólag 2012-ben állt be a szíriai dzsihádistákhoz, és tavaly szeptemberben, a menekültek közé vegyülve, Magyarországon keresztül jött Európába. Másik két társáról kiderült, hogy egy testvérpár, álnéven béreltek lakást, amiben a párizsi kitervelő, Saleh Abdeslam bujkált az utóbbi hónapokban. A rendőrök korábban is nyomoztak az El-Bakraoui testvérpár ellen, de nem terrorizmus, hanem más bűncselekmények miatt. „Nem vagyok meglepődve. Az elmúlt napok eseményei alapján ez várható volt. Ami tavaly Franciaországban történt, az megmutatta, hogy az európai embereknek másként kell hozzáállni a terrorizmushoz, nekünk, brüsszelieknek is” – mondta egy férfi azon a megemlékezésen, amit a brüsszeli tőzsdepalota előtt tartottak.

Éjjel több mint harminc házkutatás volt országszerte. Átvizsgálták azt a lakást is, ahonnan az elkövetők indultak. A nyomozókat az a taxisofőr vezette a helyszínre, aki előtte az elkövetőket kivitte a reptérre. Azt mondta, hogy még egy bőröndöt magukkal akartak vinni a terroristák, de ez nem fért be a kocsiba, ezért otthagyták. A nyomozók a repülőtéren is találtak egy fel nem robbant bombát és egy Kalasnyikovot. „Az egész ország gyászol. Március 22-e ezután nem olyan nap lesz, mint a többi. Életeket tettek tönkre, mély sebeket okoztak ezek a gyáva és felkavaró bűncselekmények” – mondta kétnyelvű tévéüzenetében Fülöp belga király.

A magyar külügyminisztérium azt kérte, hogy aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe.

Néma csenddel emlékeznek

Brüsszelben egyperces néma csenddel emlékeznek délben a tegnapi merényletsorozat 34 halálos áldozatára. A nemzetközi repülőtéren és a metrón történt robbanásban 250-en sérültek meg, köztük két magyar. Belgiumban ma háromnapos gyász kezdődött. A fővárosban csak részlegesen indult újra a tömegközlekedés, a nemzetközi reptér továbbra is zárva van. Az iskolák és állami intézmények viszont nyitva tartanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »