Megrovás járt a recski gyermekhalálért

Megrovás járt a recski gyermekhalálért

Megrovást kapott az a gyámügyi szakügyintéző, aki a Recsken két hónaposan elhunyt csecsemő ügyében járt el – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk arról is értesült, az elhunyt gyermek ügyében még április közepén indult védelembe vételi eljárás a gyermekjóléti szolgálat jelzése alapján.

A gyámügyi szakügyintéző a Pétervásárai Járási Hivatal vezetőjétől kapott megrovást annak június 15-i határozata szerint – értesült a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől. Lapunkat a tárca azt követően tájékoztatta, hogy a múlt heti kormányinfón kérdeztük Lázár Jánost az ügy állásáról. A válasz szerint a Heves Megyei Kormányhivatal június 2-án értesült a gyermek haláláról, ezután soron kívül részletes tájékoztatást kértek a Pétervásárai Járási Hivataltól mint első fokon eljáró gyámhatóságtól, hogy a kiskorú és családja ügyében folytattak-e gyámhatósági eljárást. A tájékoztatás szerint az elhunyt gyermek ügyében az idén április 15-től védelembe vételi eljárás volt folyamatban a gyermekjóléti szolgálat jelzése alapján, „amely a gyermek halála miatt félbeszakadt”.

Ugyanakkor nem csak a Heves Megyei Kormányhivatal fegyelmi büntetéssel végződő vizsgálata lesz az egyetlen az ügyben: két vizsgálatot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is. Az Emmi gyermekvédelmi és gyámügyi főosztálya múlt csütörtökön tájékoztatta a kormányhivatalt, hogy vizsgálatot rendeltek el a gyámhivatal tevékenységével kapcsolatban. A kormányhivatal másnap soron kívül felterjesztette a tárca részére a gyermek és családja vonatkozásában keletkezett gyámhatósági iratokat. A vizsgálat eredménye az Emmi szerint későbbre várható. Emellett a minisztérium a Nemzeti Rehabilitációs Szociális Hivatal útján előkészített egy további vizsgálatot is, amelynek fókuszában a gyermekjóléti szolgáltatás lesz.

Lapunkat korábban a Heves Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta: az elhunyt gyermek idősebb testvérét kiemelték a családból, miután tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket. A gyerek jelenleg a nagyszülő gondozásában van. A gyámhatóságnak hivatalos információja nem volt arról, hogy az apát gyermekbántalmazás miatt meggyanúsították volna, az önkormányzati védőnői szolgálat pedig a kiskorút veszélyeztető körülményeket nem tapasztalt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya halált okozó testi sértés bűntett elkövetése gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az elhunyt csecsemő ügyében. Mint azt többször is megírtuk, az apa először azt állította, a gyerek kiesett a babakocsiból, később pedig azt, hogy nyugtató hatása alatt elejtette őt. Annyi biztos, hogy a család csak jóval később vitte orvoshoz a kisfiút, azt követően, hogy állításuk szerint éjszaka rosszul lett, „nehezen vette a levegőt, és hörgött”. A Heol.hu szerint már halott volt a csecsemő, mire eljutottak vele az ügyeletre.

Voltak hasonló esetek a megyében

Nem ez volt az egyetlen olyan gyermekhalál Heves megyében a közelmúltban, ahol a család már a gyermekvédelem látóterében volt. Májusban egy másfél éves gyöngyösi kislány hunyt el kiszáradás, illetve súlyos alultápláltság okozta heveny légzési és keringési elégtelenség miatt, tehát gyakorlatilag halálra éheztették. Annak ellenére történt a tragédia, hogy az édesanya évek óta ismert volt a gyermekvédelem előtt: előző kapcsolataiból is született fia és lánya, de őket korábban az apjuknál helyezték el, mivel szintén hiányos ellátásuk miatt folyamatosan leépültek szellemileg és fizikailag. A gyöngyösi üggyel kapcsolatban Lázár János azt mondta lapunknak a múlt héten: három büntetőfeljelentést tervez a kormány, ugyanis hibázott a járási hivatal gyámügyi előadója, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa és a gyermekorvos is. A miniszter arról is beszélt: a kormányzat a kislány halála kapcsán folytatott vizsgálata során arra jutott, a gyermekvédelmi törvény jó, nincsenek jogi hiányosságai, csak az alkalmazásban történtek hibák. Arra is kitért: a hatóságnak csak az róható fel, hogy rendőri segédlettel nem vette el a gyereket, de hangsúlyozta: ennek a jogszabályi feltételei megvannak.

A Heves Megyei Kormányhivatal pénteken az MTI-t arról tájékoztatta: többen is felelősek a gyöngyösi kislány halálában. A Gyöngyösi Járási Hivatal illetékes osztályvezetője fegyelmi büntetést kapott, vezetői megbízatása megszűnt. A szintén fegyelmi eljárás alá vont gyámügyi szakügyintéző pedig lemondott szolgálati jogviszonyáról. Emellett a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének vezetői megbízása megszűnt, a család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetésben részesült. Míg a kormányhivatal vizsgálata szerint a területi védőnő nem követett el mulasztást, a Hatvani Járási Hivatal tiszti főorvosa soron kívüli ellenőrzést folytat a kislány házi gyermekorvosával szemben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »