Megromolhat a német–török viszony

Megromolhat a német–török viszony

Ártani fog a német–török kapcsolatoknak, ha Berlin úgy dönt, hogy hivatalosan is elismeri az örmény népirtást. A német parlament csütörtökön szavaz erről. 1915-ben másfél millió örményt mészároltak le az Oszmán Birodalomban – a törökök szerint ennél jóval kevesebb áldozat volt, és az eseményeket nem tartják népirtásnak.

Török tüntetők vonultak fel a francia parlament előtt 2011-ben. A tömeg azt akarta elérni, hogy a párizsi törvényhozás ne szavazza meg azt a törvényt, amely megtiltja az örmény népirtás tagadását. A jogszabály végül életbe lépett 2012 elején.

1915-ben 1,5 millió örményt telepítettek ki és mészároltak le az Oszmán Birodalomban – a törökök szerint az áldozatok száma 200-300 ezer volt, és nem volt szó szándékos megsemmisítési programról.

Csütörtökön Németország parlamentje is szavaz arról, hogy népirtásnak minősítse-e a száz évvel ezelőtti eseményeket. Törökországot felháborítja a voksolás. „Nevetséges ez a szavazás! Ez egy teljesen átlagos incidens volt, amely 1915-ben, az első világháború idején történt. Akik Törökországgal akarják megfizettetni ennek az árát, rosszindulatúak” – mondta Binali Yildirim miniszterelnök.

Yildirim szerint a voksolás ártani fog a török–német kapcsolatoknak. „Természetesen megromlik a kapcsolatunk Németországgal, efelől semmi kétség. De mi ezt nem akarjuk, ezért az elnök úr felhívta Merkel kancellárt, és közvetlenül beszélt neki az aggályainkról” – jelentette ki.

A kormányfő ugyanakkor azt leszögezte, hogy a menekültáradat megállításáról szóló török–uniós egyezmény nincs veszélyben. „Törökország nem olyan állam, amely meghajlik a megvesztegetés vagy fenyegetés előtt. A török hatóságok kimondják, amit gondolnak. Ezért teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az egyezmény mellett, feltéve hogy az Európai Unió is betartja az ígéreteit. Már vannak olyan spekulációk, hogy ha a németek elfogadják ezt a törvényt, akkor a migránsügyi egyezség érvényét veszti. De mi nem törzsi állam vagyunk!” – zárta mondandóját Binali Yildirim.

A németek eredetileg tavaly, a népirtás századik évfordulóján rendezték volna meg a szavazást, de a török–német viszonyt féltő kormánypárti politikusok elhalasztották. Most az ellenzéki zöldek tűzték ismét napirendre az ügyet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »