Megrendelte a tíz Bogányi-zongorát az állam

Megrendelte a tíz Bogányi-zongorát az állam

Tíz darabot rendelt a magyar állam a Bogányi Gergely zongoraművész által fejlesztett „csodazongorából”, amelyet az Új Széchenyi Terv és a Magyar Nemzeti Bank támogatásából fejlesztettek, és a zongoraművész cége, a hangszert fejlesztő Zengafons gyártja majd le.

A közbeszerzést a Budapesti Operettszínház bonyolította az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. A kormány tavaly döntött arról, hogy megvásárol tíz darabot Bogányi zongorájából, amelyet magyarországi és európai koncerttermekben helyeznek el, hetet itthon, hármat külföldön. Most megszületett a közbeszerzési eljárás eredménye, amely meghívásos volt, a Bogányi-zongorákat fejlesztő és gyártó cége, a Zengafons Kft. kapta a megrendelést.

A közbeszerzés tegnap megjelent eredményét először az Átlátszó.hu oknyomozó portál közölte, ahol kitértek arra is: a Zengafons 2014-ben 217 millió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében a hangszer kifejlesztésére, a pályázathoz szükséges 60 milliós önrészt pedig a Magyar Nemzeti Bank biztosította. A cég vezető tisztségviselője volt korábban Komoróczki István, közvetlenül azelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is. Ő azonban tavaly februárban, két hónappal az állami zongoravásárlásról szóló döntés előtt kiszállt a cégből.

A tíz zongorát bruttó 764 millió forintért vásárolja meg a magyar állam. A sajtóban több helyen is az jelent meg, hogy újabb tíz zongoráról van szó, de ez egyelőre nincs így: a korábban elhatározott tíz zongora vásárlása valósult meg a közbeszerzéssel, 2017 végéig lehetnek készen a hangszerek.

A dalszínház sajtóosztálya nem nyilatkozott arról, hogy a közbeszerzéssel megbízott Operettszínház kap-e a zongorákból. A hangszerek elosztásában a megbízó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az illetékes, hozzájuk irányítottak minket, de a minisztérium még nem válaszolt a megkeresésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »