Megrekedtek a venezuelai tárgyalások

Megrekedtek a venezuelai tárgyalások

Megrekedtek a tárgyalások a venezuelai kormány és az ellenzék között. A feleket a Vatikán ültette az asztalhoz, miután az elnök népszerűség vesztése, az áruhiány és a magas infláció miatt polgárháborús helyzet alakult ki az országban. Az ellenzék az elnök azonnali távozását követeli, a szocialista kormány kivárna 2019-ig.

Befagytak a tárgyalások a venezuelai kormány és az ellenzék között, miután a kormánypártiak nem mennek el az egyeztetésekre. A Vatikán által szervezett tárgyalások a múlt hónapban kezdődtek és első eredményként néhány politikai foglyot szabadon is engedett a caracasi szocialista vezetés. A fő célhoz – vagyis Nicolas Maduro elnök leváltásához – nem kerültek közelebb a felek.

„Azt is mondhatjuk, amit már a Pápa is mondott, hogy Maduro viccet csinál a kormányból, folyamatosan viccet csinál a Venezuelaiakból. Meztelenül áll a Vatikán előtt és a világ előtt ez nem az a fajta változás a tárgyalásokban, amit akartunk. Nincsenek eredmények” – nyilatkozta az egyik ellenzéki vezető, Henrique Capriles.

Az ellenzék a szocialista elnök azonnali távozását és elnökválasztást akar, a kormánypárt viszont tartaná magát az eredeti, alkotmányos menetrendhez vagyis, hogy 2019-ben válasszanak elnököt.

„A tárgyalások zajlanak. Közel a december és azt hiszem, hogy a tárgyalások állandósulni fognak és januárban, februárban vagy márciusban már erősebbek lesznek a megbeszélések. Rodriguez Zapatero elnök úr minden szinten megerősítette az elkötelezettségeket” – közölte Nicolas Maduro, elnök.

A kormány és ellenzék vitája az utcákon is folytatódott. Az indulatokhoz az is hozzájárul, hogy az ország soha nem látott gazdasági lejtmenetben van, csaknem 1000 százalékos az infláció. A jelentős olajkészleten ülő Venezuelában az elmúlt hónapokban emberek millióinak nem jutott étel az asztalára, az áruhiány és a magas árak miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »