Megpróbálták ellopni a szentbenedeki unikornisokat

Megpróbálták ellopni a szentbenedeki unikornisokat

Ismeretlenek megpróbálták ellopni szerdára virradóra a Kolozs megyei Szentbenedeken található Kornis-kastély unikornis­szobrait, a leromlott állagú műemlék épület jelképének is számító, annak bejáratánál található kőszobrokat azok másfél tonnás súlya miatt nem sikerült elvinni, azonban az egyik leesett magas talapzatáról.

11895222_909179995807718_1916477034270877095_o_b(archív felvétel)

A szamosújvári Gherlainfo hírportál szerint az incidensre szerdán figyeltek fel a kastélyhoz látogató turisták, ők hívták fel az illetékesek figyelmét a rongálásra. Tiberiu Zelencz, Mikeháza község polgármestere a portálnak elmondta: szerdán értesítették a több száz kilogrammos szobor ledöntéséről, és a rendőrséggel helyszíni szemlét tartott a kastélynál. Kifejtette, annak tulajdonosa, a Kornis-grófok örököse Magyarországon él, és bár hátrahagyott egy ügyvezetőt, az nem tudja folyamatosan felügyelni az egyre rosszabb állapotba kerülő műemléket.

„Már többször felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy jöjjön, és keressünk valamilyen megoldást a kastély számára, hiszen napról napra romlik az állaga, és már az állandóan jövő-menő látogatókra is veszélyt jelent” – mondta a portálnak az elöljáró. Úgy vélte, a tulajdonosnak be kellene kerítenie birtokát és figyelmeztetni a látogatókat a rájuk leselkedő veszélyre. „Engem érdekel a kastély sorsa, kár lenne, ha elpusztulna. Uniós forrásokra pályázhatnánk a rendbetételére, de amíg nem tudunk megegyezni a tulajdonossal, nem tehetünk semmit” – mondta Zelencz Tibor, aki szerint a tulajdonos egy hónapja találkozót ígért nekik, így várják az érkezését.

A Transindex beszámolója szerint a kastély Budapesten élő tulajdonosa, Géher Ferenc az esetről értesülve a kőszobrokat elszállíttatta a kastély bejáratától. Az unikornisok „biztonságos helyen várják, hogy a kastély sorsának jobbra fordulása után visszakerüljenek a helyükre” – idézte a portál a tulajdonos levelét.

A szentbenedeki Kornis-kastély főépülete 1573 és 1593 között készült, a 17–18. században azonban többször is bővítették és átalakították. A kastélyt 1948-ban államosították, 1950–51-ben az épület felét silóvá, másik felét iskolává alakították. Az egykori tulajdonos leszármazottai peres úton visszakapták, de az ingatlan felújítására nem sikerült pénzt szerezniük. A kastély 2010 óta szerepel a Kolozs megyei műemlék épületek listáján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »