Megosztott világ

Az ördög neve sok más nyelvben a görög „diabolosz” szóból ered, ami szó szerint azt jelenti, hogy megosztó. Ő az, aki megosztja az embereket, egymás ellen fordítja őket, hogy képesek legyenek egymásnak ártani, ölni, kínozni és szenvedést okozni. Hogy mennyire sikeresen végzi a dolgát, láthatjuk abból, hogy körülöttünk az egész világ mennyire megosztott, ami az alapja minden háborúnak, forradalomnak és széthúzásnak.

A világ egyik részén élők azt látják, hogy országuk, kormányuk, elnökük mennyi erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a világban béke és jólét uralkodjon. Diktatúrákat döntenek meg más országokban, hogy az ott élők is majd egyszer szavazhassanak egy nekik tetsző kormányra és elnökre. Jogvédő és a kisebbségek jogaiért küzdő szervezetek százait támogatják, hogy más országokban is legyen egyenjogúság, szólásszabadság és szabad választás. Létrehozták és finanszírozzák az ENSZ szervezetét, hogy őrizze a békét törékeny világunkban. A világ másik részén élők ezzel szemben azt látják, hogy országukat a demokrácia nevében porig bombázták, és olyan káoszba taszítják, amiből évek óta semmilyen kiút még csak nem is ígérkezik. Természeti kincseiket idegen hatalmak elvették tőlük. A mai napig nem tudják pl. megmutatni azokat a vegyi fegyvereket, amikre hivatkozva az USA lerohanta, felforgatta és kifosztotta Irakot. De Franciaországot és Nagy-Britanniát is, elsősorban Sárközy volt elnököt közvetlen felelősség terheli a líbiai felforgató hadműveletekben, melyek elsődleges célja a líbiai olaj megszerzése volt 2011-ben, egy brit parlamenti jelentés szerint is, valamint az, hogy elhallgattassa Kadhafit, aki azzal fenyegette őt, hogy nyilvánosságra hozza azoknak az arab szervezeteknek a neveit, akik pénzelték elnöki kampányát. Ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja bonyolítja le a világ fegyverkereskedésének 88 %-át és produkál hatalmas bevételt a gyártóknak emberek meggyilkolásából.

Európa is megosztott, van Kelet és Nyugat. Az utóbbiban az emberek látják, hogy országaik legnagyobb vállalatai kelet felé nyitnak, hogy munkát adjanak az ott élő munkanélkülieknek, adót fizessenek a szegényebb országokban, és ingyen átadják nekik a fejlett nyugati technológiát, valamint náluk is forgalmazzák kiváló minőségű termékeiket, hogy a keletiek is vásárolhassanak Mercedeseket, Volvokat, meg Milka csokit, és Mekikben randizhassanak H&M-es ruhákban. Ezenfelül még hatalmas összegekkel fejlesztési támogatást juttatnak el Keletre az Európai Unió pályázati rendszerein keresztül. Arra a tényre, hogy mindezek ellenére miért is van még mindig szakadék az életszínvonalban 12 évvel a keletiek uniós csatlakozása után is, azt az egyszerű választ adják, hogy keleten nagy a korrupció, és az elviszi a támogatásokat. Ezzel szemben keleten sokan úgy látják, hogy a nyugati vállalatok felvásárolták a volt keleti vállalatokat, és eltüntették gyakorlatilag az összes nagy márkákat, mint Magyarországról a Taurust, az Ikarust, a Győri Kekszet, Hajdut, stb., helyettük pedig olyan cégek működnek, amiknek profitja külföldi székhelyű vállalatok tulajdonosait vastagítja. Az új nagyüzemekben pedig minimálbéres munkahelyek ezrei teszik lehetővé, hogy az ott dolgozók valahogy épphogy megéljenek. Eközben hiába várják a megígért uniós támogatásokat, nagy részüket szintén a külföldi nagyvállalatok viszik el, mint a Strabag, Colas, Audi, Mercedes, stb. 25-ször több támogatást kapnak külföldi multi cégek Magyarországon, mint a hazai vállalatok. De az uniós pénzeken túl is, munkahelyteremtés címszó alatt az Audi pl. 2008-ban, 2014-ben és 2015-ben is több tízmilliós állami támogatást kapott létrehozott munkahelyenként a magyar államtól soron kívül, pályázat és mindenféle nyomtatvány vagy versenyen való részvétel nélkül, amiről magyar családi vállalkozások még csak nem is álmodhatnak. Arról ne is beszéljünk, hogy nekik adókedvezmény is jár mindehhez. Természetesen a közfelháborodást övezve a médiában rendszeresen jelenik meg cikk arról, hogy magyar vállalatok uniós támogatást nyertek közbeszerzéseken, mivel vezetőik a kormány barátai. És ez a korrupció. Ha tehát nálunk nyugati cég visz pénzeket, akkor azt úgy hívjuk: beruházás ösztönzés, és az Unió szabadverseny elveivel soha sem ellenkezik, nem úgy, mint pl. a Malév tiltott támogatása a magyar kormány által, aminek köszönhetően be kellett zárni a hazai légitársaságot, és a Wizzair gazdagodhatott a romokon, hála Oszkó Péter tevékeny munkájának.

Magyarország is megosztott, van jobb és bal fele, mint általában az európai országoknak. Az egyik vezetői sikeres és tehetséges üzletemberek, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal, ők a demokrácia őrei, és fontos ügyek védelmezői, mint a rasszizmus és a kirekesztés elleni küzdelem, valamint pártfogói a kisebbségeknek. Híveiket felszólítják a keresztény szeretetre, amikor arról van szó, hogy a nagyvállalatok számára ígéretes olcsó munkaerőt ellenőrzés és számlálás nélkül fogadják országuka. Sokan ezekre a pártokra szavaznak nem mindig azért, mert pl. egy Gurcsány Ferencet komolyan vesznek, vagy Bajnai Gordont tisztelnek, hanem sokkal inkább a másik fél ellen szavaznak, akik a hagyományos rendet és keresztény értékeket hirdetik. Sajnos azonban olyan világban élünk, amikor a sikeres üzleti múlt néha mások kifosztásán alapul, mint Gyurcsány esetében, aki jogtalanul megszerezte a 3 milliárdos KISZ vagyont és lett „sikeres” üzletember. Vagy olyan szolgai munkákon, amiknek nem tudjuk a menetét, csak azt látjuk, hogy politikusok mandátumuk lejártával egyenesen egy-egy nagyvállalat kegyeltjei lettek zsíros állásokhoz jutva: mint Schröder a Gazpromnál, Németh Miklós, az utolsó magyar kommunista miniszterelnök az EBRD-nél, Bajnai pedig a francia Meridiam csoportnál. Medgyessy politikusi karrierjét pedig az Alstom francia cég hálálta meg pár tízmillióval, no meg egy tucat ország kitüntetéséit kapta meg, nyilván kimagasló hazaszeretetéért: 2 francia, 1 belga, 1 japán, 1 chilei, 1 norvég és 1 német kitüntetés boldog birtokosa.

A másik oldal politikusai pedig maradi módon még családban és hazában gondolkodnak, akik a naponta Európába érkező több, mint tízezer menekülőben azt is látja, hogy többségük fiatal férfi, akik hátrahagytak családot és házat. A párizsi medencében születettek 75%-a nem európai, ami azt jelenti, hogy ha nálunk is az a világ lesz, akkor gyerekeink egy olyan országban fognak élni, ahol már nem beszélnek magyarul, és nem templomba, hanem mecsetekbe járnak az emberek.

Az Igazságból nincs kettő. Az csak egy van, mégis úgy tűnik, van akinek ez, van akinek az ellenkezője igaz. Olyan világban élünk, ahol mindent be lehet bizonyítani, és mindennek az ellenkezőjét is. Jó lenne már egy kicsit tisztábban látni és józanabbul gondolkodni. Mindenki jól járna.

The post Megosztott világ appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »