Megoldódik a tejgond Felső-háromszéken

Megoldódik a tejgond Felső-háromszéken

Mint már hírül adtuk, súlyos helyzetbe kerültek a felső-háromszéki tejtermelő gazdák amiatt, hogy a sepsiszentgyörgyi Covalact Rt. egyoldalúan felbontotta a szerződést. Az intézkedés mintegy ötszáz kézdiszéki állattartó gazdát érint, akik nyolcszáz fejőstehén után nyári időszakban napi hétezer liter tejet termelnek.

Tegnap Fejér László Ödön képviselő arról számolt be, hogy megoldást találtak e súlyos gondra. Elmondta: egy évvel ezelőtt a kézdiszéki tejtermelő gazdák egy részével elindított egy folyamatot, amelynek eredménye a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet megalakulása volt.

Ezt abból a célból jegyeztették be, hogy ne legyenek kiszolgáltatva különféle nagyvállalatok kényének-kedvének. Így a Covalact Rt. szerződésfelmondása nem érte felkészületlenül őket, a szövetkezet vezetői májustól átveszik a gazdáktól a tejet, amit a székelykeresztúri és szépvízi szövetkezeten keresztül fognak értékesíteni, feldolgozni.

A szövetkezet idén uniós támogatásra pályázik egy tejüzem beindítására, amelyet az ipari park egyik csarnokában rendeznének be.

Iochom István
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »