Megoldást találtak a békére az öböl menti monarchiák

A felkelő húszik bevonásával történő jemeni egységkormány felállítását célzó béketervben állapodott meg az Egyesült Államok a Arab(Perzsa)-öböl menti arab monarchiákat tömörítő Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsával (GCC) és az ENSZ-szel – közölte csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter a szaúd-arábiai Dzsiddában folytatott tanácskozást követően.

Kerry szaúdi kollégájával, Adel al-Dzsubeirrel tartott közös sajtótájékoztatón közölte: abban állapodtak meg, hogy új megközelítést alkalmaznak, és a jemeni válság politikai és biztonsági kérdéseit párhuzamosan próbálják meg rendezni, a cél pedig egy nemzeti egységkormány felállítása a húszik és az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány részvételével.

A végleges békemegállapodás emellett kikötné azt is, hogy a húszik és szövetségeseik kivonuljanak a fővárosból, Szanaából és más területekről, valamint átadják összes nehézfegyverüket – köztük ballisztikus rakétáikat – egy harmadik félnek.

Kerry ehhez kapcsolódóan bírálta Iránt, mert szerinte rakétákat és korszerű fegyvereket ad a síita felkelőknek. Az amerikai külügyminiszter szerint ez nemcsak Szaúd-Arábiára és a térségre, de az Egyesült Államokra is fenyegetést jelent.

A konfliktus szemben álló felei áprilisban béketárgyalásokat kezdtek az ENSZ égisze alatt Kuvaitban, de nem jutottak megállapodásra, a párbeszéd augusztusi felfüggesztésével pedig újra fellángoltak a harcok Jemenben.

Korábbi értesülések szerint a megállapodást a húszik és a jemeni kormány közötti nézeteltérések is aláásták: a síita felkelők egy közös megegyezéssel megalakuló átmeneti kabinet felállítását követelték, míg a nemzetközileg elismert kormány saját legitimitását hangsúlyozta.

Jemenben lassan két éve háború folyik, amelyet az robbantott ki, hogy az Irán támogatását élvező húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert Hádi és kormánya ellen, száműzetésbe kényszerítve mind Hádit, mind kabinetjét. A Szaúd-Arábia vezette arab katonai szövetség a szunnita Hádi támogatására jött létre, hogy fellépjen a síita lázadók ellen, akik Jemen északi területének nagy részét uralják, beleértve a fővárost.

A Rijád vezette koalíció 2015 márciusa óta hajt végre légicsapásokat a lázadók ellen, hivatalos adatok szerint több mint 6 ezer ember halt meg ez idő alatt.

A kőolajban gazdag, ugyanakkor a közel-keleti térség legszegényebb országa a humanitárius katasztrófa szélén áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »