Megoldást ígérnek az erdészetek és közbirtokosságok egyes problémáira

Megoldást ígérnek az erdészetek és közbirtokosságok egyes problémáira

Megoldást ígért a vízügyi és erdészeti minisztérium az erdészetek és közbirtokosságok egyes problémáira.
 
Tánczos Barna szenátor azt nyilatkozta a szakminisztérium illetékeseivel való találkozót követően, hogy: „Múlt héten Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében erdészeti workshopra került sor Csíkszeredában, ahol több erdészet és közbirtokosság vezetője jelezte a területen tapasztalt aktuális problémákat.

A megfogalmazott felvetéseket továbbítottam a szaktárca erdészetügyi államtitkárának és szakigazgatóságának, akik ígéretet tettek két jelzett probléma megoldására: egyszerűsítik az erdők, legelők, vágterek tisztításából származó famennyiség összegyűjtésének és elhordásának feltételeit a tűzifaként hasznosítható 8 cm-nél kisebb átmérőjű gallyak, ágak esetében, illetve hozzáférhetőbbé teszik az üzemterveztetést a 10 és 100 hektár közötti nagyságú erdővel rendelkező tulajdonosok számára.”

Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa kifejtette: „rengeteg olyan kitermelésből visszamaradt és letört faág, száraz gally van az erdőkben, amely tűzifaként hasznosítható, de amely begyűjtéséhez előbb egy bonyolult jóváhagyási eljárást kell lefolytatni.

A szaktárca képviselői által kilátásba helyezett megoldási javaslat szerint egyszerűsödni fog a 8 cm-nél kisebb átmérőjű ágak, száraz fák, gallyak esetében ez a procedúra, így az erdőtulajdonosok különösebb bonyodalmak nélkül összeszedhetik erdejükből a tűzifának alkalmas famennyiséget.”

Tánczos Barna elmondta, az erdők üzemterveztetésének területén is változásokat ígért a szaktárca államtitkára.

„A jelenlegi szabályozások értelmében bonyolult önállóan a 10 hektárnál nagyobb, de 100 hektárnál kisebb erdőket üzemterveztetni.

A tulajdonosok a legalább 100 hektáros területnagyság elérése érdekében csoportosulniuk kell és közösen kell igényelniük az üzemterv jóváhagyását. 

Sok erdőtulajdonos  önhibáján kívül kimaradt az csoportosulásokból, ami egyet jelent azzal, hogy egyáltalán nem folytathatnak fakitermelést erdejükből.

A vízügyi és erdészeti minisztérium illetékesei ígéretet tettek arra, hogy leegyszerűsítik azt a procedúrát, amely alapján  a 10 hektárnál nagyobb erdővel rendelkező tulajdonosok csatlakozhatnak olyan csoportosulásokhoz, amelyek már kész üzemtervvel rendelkeznek” – magyarázta Tánczos Barna. (Közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »