Megnyitják Déva felújított várát

Megnyitják Déva felújított várát

Április 3-án, vasárnap tartják a felújított dévai vár ünnepélyes megnyitóját – tájékoztatta az MTI-t Déva város önkormányzatának sajtóosztálya.

A déli órákban rendezendő megnyitón több erdélyi hagyományőrző lovagrend tart bemutatót, és régizene-együttesek szórakoztatják majd a közönséget. A vár csaknem nyolcévnyi részleges vagy teljes lezárás után válik ismét látogathatóvá. A vár felújítását 2008-ban kezdték el, 2009-ben azonban félbeszakították. A 2013-ban újraindított munkálatok óta csupán a külső udvarok egy részébe engedték be a turistákat. Tavaly októberben azonban ezeket is lezárták, hogy újraépíthessék a feljáráshoz használt hidat. A felújítási munkálatok során újraépítették az első és második kaput, felújították a teljes külső várfalat, a csigalépcsőt a keleti oldalon, megépítették a belső várba vezető hidat a nyugati oldalon, valamint korszerűsítették a vár alatti parkból az első és második kapun át vezető teljes utat. A felújított várrészt közművesítették, így az évszázados falak között immár korszerű áram-, víz- és csatornahálózat működik.

A felújítás jelenlegi szakaszára csaknem 24 millió lejt (1,68 milliárd forint) fordított a város. Az összeg nagyobb részét az Európai Unió forrásaiból fedezték. A most befejezett munkálatok a külső falakra és a külső udvarokra terjedtek ki. Amint egy korábbi sajtótájékoztatón Petru Marginean, Déva polgármestere elmondta: a tüzérek szállásán és a Bethlen-bástyában fegyverkiállítást kívánnak berendezni. A kiállítandó korabeli fegyvereket múzeumokból próbálják beszerezni. A polgármester hozzátette: a vár legbelső udvarának a felújítása ezután kezdődik. Ott 2020-ig szabadtéri előadások tartására alkalmas teret szeretnének kialakítani, és Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának a sírját is megújítanák. Petru Marginean kiemelte, hogy a felújítási munkálatok ellenére 2015-ben 130 ezren látogattak el Déva vára falaihoz. Azt remélik, hogy a turisták száma az idén eléri a 300 ezret.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »