Megnyithatja a görög pénzcsapot az IMF

A görög parlament kedd este újabb, az ország nemzetközi hitelezői által követelt megszorító intézkedéseket fogadott el, mindenekelőtt az állami víz- és áramszolgáltató cégek privatizálásáról – jelentette be Jorgosz Varemenosz házelnök.

A vonatkozó törvénytervezetet a honatyák 152 szavazattal 141 ellenében fogadták el. A javaslatot kizárólag a kormánykoalíció pártjainak, vagyis az Alekszisz Tsziprasz vezette Szirizának és Független Görögöknek (ANEL) a képviselői támogatták. Az ellenzéki pártok, élükön az Új Demokráciával egységesen ellene szavaztak.

A parlamenti döntés megnyitja az utat a Görögországnak szánt hitelek egy újabb, 2,8 milliárd eurós részletének folyósítása előtt, ami június óta váratott magára a hitelezőkkel folytatott tárgyalások elhúzódása miatt.

Nem hagyták szó nélkül

A rendőrség szerint mintegy félezren tüntettek kedd este Athénban a parlament épületénél az állami vízszolgáltató társaságnál (EYDAP) működő szakszervezetek és a közműcégek “elkótyavetyélését” elítélő kisebb baloldali pártok felhívására.

Az új törvény – amelyet az elmúlt évek más megszorító intézkedéseihez hasonlóan sürgősségi eljárással fogadtak el – egyebek között a görög árampiac átszervezéséről, a privatizáció felgyorsításáról és a nem teljesítő banki hitelek rendezésének módjáról rendelkezik. A parlamenti szavazást tíz nappal a Görögországot 2010 óta hitelező Európai Unió és Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek soros athéni látogatását követően tartották meg.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Közgazdász: Ukrajna államadóssága nem kritikus, de a hiteleket effektívebben is fel lehetne használniVádlottak padján az IMF egykori vezetőjeRovatok: GazdaságTelepülés: GörögországCímkék: gazdaság, görög gazdaság, görög parlament, IMF, Jorgosz VaremenoszForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »