Megnyílt az Ars Sacra fesztivál

Megnyílt az Ars Sacra fesztivál

BUDAPEST. Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál, a jövõ vasárnapig tartó rendezvénysorozat több mint hatszáz ingyenes mûvészeti, kulturális programmal várja az érdeklõdõket szerte az országban és a határon túl is. A fesztivált Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeumban péntek délután.

Erdõ Péter kiemelte: ez a hét alkalom arra, hogy "elgondolkodjunk azon, mit jelent számunkra a szent és mit a mûvészet".

Úgy fogalmazott: "a mai esztétikai irányzatok jó része egyetért abban, hogy a mûvészet olyan emberi tevékenység, amely szimbólumokat alkot. A mûvész pedig – élve szabadságával -, kreatív és interpretáló módon variálja e szimbólumok közti kapcsolatokat".

Ebben az interpretáló tevékenységben van a mai mûvészet fogalmának kapcsolata a szent valóságával, hiszen az ember és a világ létének, "nagy tényeinek értelmezése abban áll, hogy feltárjuk a közöttük lévõ viszonyokat" – mondta.

A harmóniának, az alapvetõ összefüggéseknek és az értelmességnek a keresése ösztönzi az igazi mûvészetet, innen a mûvész nyugtalansága – tette hozzá Erdõ Péter.

Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár arról beszélt: az igazi érték sosem hivalkodó, mindig van mélysége, jelentése, mögöttes tartalma. A tízesztendõs múltra visszatekintõ, immár Európa legrangosabb fesztiváljai között számon tartott Ars Sacra "csöndesen képviseli a magas szintû kulturális örökséget", hivalkodás nélkül sorakoztatja föl annak értékeit.

Kitért arra: Magyarország egyik legértékesebb kulturális rendezvénye nemcsak a hazai egyházmûvészet legjavát képes összehozni évrõl évre, hanem az európai kultúra legmélyebb eredõihez, a keresztény-zsidó kulturális fundamentumokhoz tér vissza, és fontos küldetéstudattal bír e kultúra megõrzése, bemutatása, megújítása terén.

Az államtitkár szerint "hitünk és kultúránk megtartásának kérdése sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban". A migrációs válság idején fel lehet tenni a kérdést, hogy ki az erõsebb, aki vallását képes egy saját magának választott új hazában is megtartani, számára területet foglalni "bármi áron, akár barbár eszközökkel is", vagy aki félve a megbélyegzéstõl kultúrájával együtt feladja hitét is.

A fesztivál kiemelt programjai között szerepel Rohmann Ditta gordonkamûvész és az Anima Musica kamarazenekar koncertje vasárnap a MOM Kulturális Központban, valamint Kocsis Krisztián zongoramûvész Kocsis Zoltán-emlékkoncertje a budapesti Semmelweis Szalonban szintén vasárnap este.

Hétfõn a Szent István-bazilikában a Pro Musica leánykar szakrális kórusmûveket ad elõ Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. Szintén hétfõn lehet meghallgatni Gryllus Dániel és Smidéliusz Gábor Tíz példázat címû bibliai dalestjét a Budavári Evangélikus templomban.

Nógrádi Péter zeneszerzõ az üldözött keleti keresztények megsegítésére szervezett jövõ keddre jótékonysági hangversenyt a zuglói Szent István Gimnáziumba. A koncerten 20. századi magyar zenemûvek csendülnek fel a Magyar Rádió énekkara és a kiegészített Budapesti Vonósok elõadásában, Antal Mátyás és Pad Zoltán vezényletével.

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoramûvész ebben az évben Veszprémben, a Szent Mihály-fõszékesegyházban ad koncertet a fesztivál zárónapján.

Kiemelt irodalmi program Tallián Mariann és Lázár Balázs zenés irodalmi elõadása a kétszáz éve született Arany János tiszteletére, a balladaestet szombaton a Petõfi Irodalmi Múzeumban lehet megnézni.

Szárnyad Árnyékában 2., zsoltárok laptopra és papírlapra címmel három kortárs író, költõ, Molnár Krisztina Rita, Lackfi János és Vörös István olvas fel mûveibõl az Óbudai Társaskörben hétfõn. Ugyanitt jövõ pénteken Szabó T. Anna költõ és Oláh Kálmán zongoramûvész tart közös estet Figyelni a csöndet 2. címmel.

Budapest mellett idén is számos vidéki város csatlakozott a fesztiválhoz. Többek között Balassagyarmaton, Esztergomban, Gyõrben, Kaposváron, Kecskeméten, Mosonmagyaróváron, Pannonhalmán, Székesfehérváron, Vácott és Veszprémben is lesznek kiállítások, koncertek, vezetett szakrális séták, elõadások.

A fesztivál teljes programja megtalálható a www.ars-sacra.hu weboldalon. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban elõzetesen regisztrálni kell.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »