Megnyílt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának zombori felsőfokú ápolóképzője

Megnyílt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának zombori felsőfokú ápolóképzője

Alig több, mint két éve kezdődtek az illetékesek közötti tárgyalások arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Zomborban, részben innen eredő indítványozásra, kihelyezett ápolóképzési felsőoktatási campust létesítsen. Helyszínként a Magyar Polgári Kaszinót jelölték meg a felek, ahhoz azonban, hogy a másfél évszázados épület alkalmassá váljon egy ilyen intézmény befogadására, teljes átépítésre, illetve hozzáépítésre volt szükség.

Ami akkor dédelgetett álom volt, mostanra megvalósult. A Gaudeamus-szal és a két állam, Szerbia és Magyarország Himnuszával vette kezdetét a tanévnyitó ünnepség, amely egyben az intézmény hivatalos átadása volt. Az ebből az alkalomból nyilatkozó prof. dr. Betlehem József egyetemi tanár, dékán az alábbiakat mondta:

– Ez egy kitüntető címet és mindenféleképpen egy olyan lehetőséget jelent számunkra, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara megmutathatja azt, hogy a képzéseit nemcsak országhatáron belül, hanem nemzetközi szinten is fel tudja kínálni, elsősorban azok számára, akik szülőföldjükön szeretnének magyarként tovább boldogulni, de azok számára is, akik majd a későbbiekben angol nyelven érdeklődnek egy nemzetközi diploma iránt. Reményeink szerint jövőre erre is lehetőség lesz. Mi az akreditációs anyagokkal már készen vagyunk angol nyelven. Néhány eljárás még hátravan, de bízunk benne, hogy ezt a jövő szeptemberig le tudjuk folytatni.

– Diplomás ápoló alapképzés indul ma Zomborban. Az elméleti képzés döntő többsége itt történik, a gyakorlati képzés jelentős része pedig Magyarországon, a pécsi kórházakban, klinikákon. Azt gondolom, hogy ez egy történelmi jelentőségű lépés abban az értelemben, hogy egy határon túli, de mégis magyarok lakta vidéken egy olyan fontos képzéssel indítunk, ami az emberek hétköznapi életét jobb minőségűvé tudja segíteni – hallottuk prof. dr. Bódis József egyetemi tanártól, a PTE rektorától, a Magyar Rektori Konferencia elnökétől.

Az, hogy a helyben, de legalábbis itthon tanuló fiatalok és nem utolsó sorban szüleik számára oly sokat jelentő lehetőség valóra váljon, legfőképp dr. Maruzsa Zoltán miniszteri biztosnak, az Oktatási Hivatal elnökének az érdeme, aki első pillanattól az ügy mellé állt és tevékenyen ki is tartott mellette.

– A magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014-től azt tekintette át, hogy a külhoni képzési kínálat az egyes határon túli régiókban milyen, megfelelő-e, ha valaki felsőfokú tanulmányokat szeretne folytatni anyanyelvén, van-e elég kínálat. Megnéztük ezt minden régióban. Nyilván Erdélyben a legjobb a helyzet, míg az egyik legrosszabb helyzet éppen itt, a Délvidéken, Vajdaságban tapasztalható. Ennek megfelelően kezdtük el a tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Tanáccsal arról, hogy miként lehetne ezen segíteni. Egyfelől azt látjuk, hogy nyilván az Újvidéki Egyetem az Európa Kollégiummal egy nagyon jó hátteret biztosít azoknak, akik ebben az irányban gondolkoznak, de három képző, illetve konzultációs központ megnyitásáról született még megállapodás: Szabadkán ez készülőben van, Zentán agrárképzések tekintetében már húsz éve jelen van a magyar felsőoktatás, illetve Zombor lett a harmadik olyan helyszín, ahol a Pécsi Tudományegyetemmel közösen kezdődhetett meg a tervezés. Ez az, aminek most a végére értünk egy nagy arányú fejlesztéssel, ami az itteni magyar bázis, vagyis a Magyar Polgári Kaszinó épületén valósulhatott meg. Ez teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a pécsi egyetem a tudományos potenciálját, oktatói gárdáját felvonultatva itt egy jó minőségű képzést tudjon indítani. Engem az motivált, hogy ezekben a tárgyalásokban és megegyezésekben igyekezzünk a határ mindkét oldalán élő magyar, és nemcsak a magyar közösség érdekét szolgálni – nyilatkozta Maruzsa Zoltán.

Az itt képesítést szerző fiatalok diplomája az Európai Közösségi Jog alapján az Európai Unióban automatikus elfogadásra kerül, de vajon mire számíthatnak idehaza, akik befejezik? – kérdeztük Hajnal Jenőtől, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől, aki a következőt válaszolta:

– Az elmúlt egy év tapasztalatai arról árulkodnak, hogy tavaly októbere óta az Európában, Magyarországon szerzett diplomák honosítása, pontosabban elismerése nem jelent gondot. Tehát, amennyiben a bolognai rendszerbe illeszkedik a képzés és megfelelő akkreditációs pontokkal rendelkezik, akkor én azt hiszem, Belgrádban, a minisztériumban, az illetékeseknél ennek a honosítása nem kellene, hogy gondot okozzon.

Mindenki azt reméli, hogy a felsőfokú tanulmányaikat most és itt kezdők a diploma megszerzése után idehaza keresik és találják majd meg a munkahelyüket, boldogulásukat. A zombori Viderker Rita és a kupuszinai Balogh Tibor legalábbis azt bizonygatta, hogy mindenképp idehaza szeretnék majdan hasznosítani tudásukat. Mint mondták, tudomásuk szerint ezzel a többiek is így vannak.

A majdani hazai boldogulást szolgálja, hogy a hallgatóknak a szaknyelvet szerbül is el kell sajátítaniuk.

Az ünnepélyes megnyitót számos hazai és magyarországi közéleti személyiség tisztelte meg jelenlétével.

F. Cirkl Zsuzsa


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »