Megnyílik az Antall József Nyári Egyetem 2016

Megnyílik az Antall József Nyári Egyetem 2016

Július 4-én 17 órakor a MTA Nagytermében ünnepélyes keretek között, negyedik alkalommal nyitják meg az Antall József Nyári Egyetemet.

A Visegrádi Együttműködés megalapításának 25. évfordulója alkalmából a megnyitón beszédet mond dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője, valamint Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója. A megnyitót követően „A Visegrádi Együttműködés perspektívái 25 év távlatából”címmel kerekasztal-beszélgetés következik Hanna Suchocka egykori lengyel miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda egykori szlovák miniszterelnök, Karel Schwarzenberg egykori cseh külügyminiszter és Martonyi János egykori magyar külügyminiszter részvételével. A kerekasztal-beszélgetés moderátora dr. Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere.

Az Antall József Tudásközpont immáron negyedik alkalommal rendezi meg a névadójáról elnevezett Antall József Nyári Egyetemet, melyre a V4-es országokból, a Nyugat-Balkánról, valamint a Keleti Partnerség országaiból érkeznek Budapestre a társadalmi folyamatok iránt érdeklődő fiatalok. Az idei évben 21 országból 45 mester- vagy PhD-képzésben tanuló diák, illetve kutató vesz részt a programban. A tehetséggondozás, a jövő értelmiségének felkarolása a Tudásközpont egyik fő profilja, melyhez jól illeszkedik a nyári egyetem koncepciója.

Az évente megvalósuló Antall József Nyári Egyetem megrendezésével a Tudásközpont olyan magas színvonalú oktatási programot kínál, melyen keresztül láthatóvá válik a Visegrádi Együttműködés nemcsak politikai, hanem társadalmi, gazdasági, történelmi és kulturális vetülete is, ezáltal erősítve a fiatalokban az Antall József által megálmodott V4-es összefogás fontosságát. A workshopokkal, vitákkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kiegészített kéthetes előadás-sorozat a Visegrádi Együttműködés számos olyan fontos aspektusát járja körbe, mint az együttműködés történelmi távlatai és kulturális lehetőségei, a gazdaság- és energiapolitika, a kül- és biztonságpolitika, illetve az innováció és a fenntarthatóság.

Az idei program a Visegrádi Együttműködés 25. évfordulóját helyezi a középpontba, mely során a résztvevők értékelik az elmúlt negyedszázadot Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kooperációjának perspektívájából. Emellett a Visegrádi Együttműködés történelmi távlataihoz kapcsolódóan a programsorozatban nagy hangsúlyt kap az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója is.

A 2016-os Antall József Nyári Egyetem fővédnökei Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere; Miroslav Lajčák, a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyekért felelős minisztere; Witold Waszczykowski, Lengyelország külügyminisztere és Lubomír Zaorálek, a Cseh Köztársaság külügyminisztere.

Az ünnepélyes nyitóceremóniának a Magyar Tudományos Akadémia Nagyterme (1051, Budapest, Széchenyi István tér 9.)ad otthont 2016. július 4-én 17.00-kor, melynek keretében Hanna Suchocka egykori lengyel miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda egykori szlovák miniszterelnök, Karel Schwarzenberg egykori cseh külügyminiszter és Martonyi János egykori magyar külügyminiszter folytat kerekasztal-beszélgetést a Visegrádi Együttműködés eddigi 25 évére visszatekintve. Az esemény moderátora dr. Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere.

A megnyitó sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »