Megnyílhat a kerelőszentpáli hulladéklerakó

Megnyílhat a kerelőszentpáli hulladéklerakó

A Maros megyei önkormányzat aláírta a szerződést a kerelőszentpáli regionális hulladéklerakó működtetésére kiírt versenytárgyalás győztesével, így az Iridex Group Import Kft. és a Servicii Salubritate Bucureşti Rt. társulásának 84 nap áll rendelkezésére, hogy a szükséges engedélyeket beszerezze, és a tevékenységet megkezdje. 

kereloszentpal_magyardello-9836_bKerelőszentpál

Corneliu Pascu, az Iridex Group vezetője pénteken azt mondta, bíznak abban, hogy év végéig el tudják intézni a formaságokat, hogy elkezdhessék a munkát a hulladéklerakónál. A 8 évre szóló, megközelítőleg 100 millió lej összértékű együttműködési megállapodás értelmében a szolgáltatónak a szeméttároló működtetése mellett biztosítania kell a hulladék elszállítását a mezőrücsi, a dicsőszentmártoni, a balavásári és az ákosfalvi átrakóról, illetve válogatóállomásokról.

A tervek szerint a 31,14 hektár összterületű létesítmény első cellája 1,25 millió köbméter hulladék tárolására alkalmas. Becslések szerint évi 188 843 tonna háztartási és egyéb hulladékot fognak itt lerakni a megyéből, és szintén ide kerül a víztisztító állomásoktól származó iszap egy része, így a kerelőszentpáli hulladéklerakó 5-7 évig lesz képes befogadni a Maros megyei szilárd hulladékokat – tehát újabb cellákra is szükség lesz. A mechanikai-biológiai kezelőállomás évi 65 ezer tonna szemét feldolgozására alkalmas, erre az állomásra elsősorban Marosvásárhelyről és Szászrégenből hoznak majd feldolgozásra váró hulladékot.

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc korábban leszögezte: az önkormányzat prioritásként kezeli a kerelőszentpáli hulladéktározó megnyitását, amelyre már két éve vár a megye. Különösen fontos ez, hiszen Maros megyében egyetlen hivatalos tároló működik, a segesvári, amely hónapokon belül megtelik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »