Megnyerte-e a 2018-as választást a Fidesz?

Megnyerte-e a 2018-as választást a Fidesz?

Az elmúlt napokban megjelentek a legfrissebb felmérések a pártok támogatottságáról. Igazából nem szeretném részletesen idecitálni őket. A lényeg, hogy nagyon jelentős előnnyel vezet a Fidesz, és akkor lenne veszélyben a győzelme, ha az összes ellenzéki párt összeállna és egy közös listát alkotva vennék fel a küzdelmet. Összeállásról egyelőre nincsen szó, inkább egymás ekézésével vannak elfoglalva, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az összes ellenzéki párt híve azt szeretné, ha csak egy nagy közös lista lenne. De most nem kívánok az ellenzékkel foglalkozni.

Veszíthet-e a Fidesz 2018-ban? A válaszom egyértelmű igen. Mindennek a alátámasztására pedig három olyan példát szeretnék mutatni, ami a közép-európai régióban történt az utóbbi években. Mindegyik esetben az egyik oldal szinte behozhatatlan előnnyel rendelkezett, végül mégis az ellenzék örülhetett. 

Első példáinkat Lengyelországból hozzuk. A 2015. májusi elnökválasztás előtt egy hónappal az összes felmérés azt mutatta, hogy Broniszlaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform jelöltje hatalmas fölénnyel fog diadalmaskodni Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság jelöltjével szemben. Áprilisban volt olyan intézet, ami 22 százalékpontos előnyt mutatott Komorowski javára.Végül májusban már az első fordulóban is Duda győzött, a második körre pedig tovább növelte az előnyét.

A következő példánkat Szlovákiából hozzuk. A 2014-es elnökválasztás előtt az összes felmérés azt mutatta Robet Fico húsz százalékponttal vezet Andrej Kiska előtt. Végül az első körben csupán négy százalékponttal tudta megelőzni, majd pedig a második fordulóban majdnem húsz százalékpontos vereséget szenvedett Fico az ellenzéki jelöltjétől.

Hírdetés

Végül pedig nézzük meg mi történt 2014-ben Romániában. Victor Ponta, a szociáldemokraták kormányfője, és egyben jelöltje a kampány során magabiztosan vezetett Klaus Johanisszal szemben. Az első fordulót óriási fölénnyel megnyerte, és a második kör előtt készült felmérések is azt mutatták, hogy ő lesz Románia következő elnöke. Majd a választás napján közel 10 százalékpontos vereséget szenvedett. 

Mindezek a példák lehet sarkítanak, és meg kellene nézni, hogy minden egyes esetben, milyen politikai hibák vezetek el ahhoz, hogy a nagy fölénnyel vezető kormánypárti jelölt végül megbukjon. De most nem ez volt a célom, hanem hogy megmutassam a verseny akkor ér véget, amikor lefújják. Aki a Fideszben a mostani számokat látva hátradől, az szinte biztos úgy fog járni mint Komorowski, Fico és Ponta.

]]>http://honatya.blogstar.hu]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »