Megnövekedett radioaktivitást mérnek Európa fölött

Megnövekedett radioaktivitást mérnek Európa fölött

BERLIN. Enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta német meteorológusok Európa fölött, írják osztrák és német lapok, így például Volksblatt, a Zeit és a Berliner Morgenpost is.

Elõször osztrák majd német idõjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékû változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenõrizte. Azt találták, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége.

A frissen felfedezett radioaktív szennyezõdés miatt alapvetõen nem kell aggódni, annyira kis mértékû a koncentrációja a levegõben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.

Az, hogy milyen forrásból származik a levegõbe jutott sugárzó anyag, egyelõre rejtély. Annyi biztos, hogy nem atomerõmûvi balesetrõl lehet szó, mivel csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegõbe, ami nem jellemzõ az atomenergetikai incidensekre. A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, az elsõ észlelések óta azonban megszûnt az anyag utánpótlása, szóval úgy néz ki, egyszeri szennyezésrõl lehetett szó.

A béta-sugárzó 106-os ruténium (ami a platinaféle átmenetifém legstabilabb izotópja) felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idõ kell ahhoz, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, mûholdakban mint energiaforrást és atomerõmûvek fûtõelemeinek újrafeldolgozása során.

A német és osztrák hatóságok kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak annak mértékérõl.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »