„Megmutatjuk, hogy nem harapunk” – Székelyek vására Bukarestben

„Megmutatjuk, hogy nem harapunk” – Székelyek vására Bukarestben

Székely vásárt szervez Sepsiszentgyörgy önkormányzata május 7–8. között a bukaresti Romexpo kiállítócsarnokban – jelentette be csütörtökön Antal Árpád polgármester.

3-szekelyfold_vasar_003_VLevente_b(fotó: Vargyasi Levente)

Sepsiszentgyörgy a bukaresti közpolitikai intézettel közösen pályázott, a Norvég Alaptól 560 ezer lejt hívtak le a Székely hagyományok – betekintés a romániai székelység kultúrájába elnevezésű projekt megvalósítására.

Buja Gergely szociológus, projektvezető elmondta, a hat hónapos futamidejű pályázat során természetes környezetükben térképezték fel a Sepsiszentgyörgy környéki székely hagyományokat, a népi mesterségeket. A terepmunkát Pozsony Ferenc etnológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora, valamint Kinda István néprajzos végezte el, s már nyomdába került egy háromnyelvű monográfia is, amelynek fényképeit és a hasonló témájú dokumentumfilmet Vargyasi Levente készítette.

A székelyek vásárán negyven székelyföldi népművész, mester állítja ki a termékeit, bemutatják a könyvet és a dokumentumfilmet, lesz székely néptánc és népzene is. A szervezést azonban megnehezíti, hogy éppen akkor zajlik a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács-fesztivál, és a budapesti székely fesztivál is. A rendezvény keretében megbeszélést is szerveznek, melyre a bukaresti politikai és kulturális élet fontos döntéshozóit hívták meg, a külképviseleteknek, különböző intézményeknek juttatták el a meghívót, az eszmecsere témája a nemzeti kisebbségek sokszínűségének, identitásmegőrzésének a támogatása mint kiemelt romániai közpolitikai célkitűzés.

A megbeszélésen ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy milyen lépésekre van szükség a kisebbségek, a székelység kulturális örökségének, önazonosságának megszilárdítása, megőrzése érdekében. Ezeket az észrevételeket a művelődési minisztériumnak és a Nemzeti Örökség Intézetének továbbítják.

Buja Gergely hangsúlyozta, a projekt tulajdonképpen nyitás a román többség felé, „megmutatjuk magunkat, hogy itt normális körülmények között élünk, alkotunk, és nem harapunk”. Antal Árpád rámutatott, a közpolitikai intézettel nem ez az első közös projektjük, az intézet munkatársai segítenek népszerűsíteni a Székelyföldet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »