Megmondta a rabbi, hogy nincsen zsidó-keresztény párbeszéd – avagy Erdő Péter tányérja üres maradt

Megmondta a rabbi, hogy nincsen zsidó-keresztény párbeszéd – avagy Erdő Péter tányérja üres maradt

Erdő Péter (más volt a vezetékneve hajdan, de ezt inkább most hagyjuk) elment megint egy tál lencséért a rabbihoz. Nem kért hozzá disznófalatot, nem is kapott. Ám ezúttal lencsét sem. Tányérja üres maradt.

Magyar Menedék - Ősmagyar

„Európa megmentése jegyében ült le Erdő Péter katolikus érsek-bíboros és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija beszélgetni egymással a Párbeszéd Házában.” – olvasom a Mandiner.hu-n a friss hírt. A könyökömön jön ki, dohogok magamban, mit fog mondani Erdő.
Erdő kijelentette, hogy a zsidóság és a kereszténység „tulajdonképpen nem is külön vallás”, mert „ugyan több a különbség közöttük, mint például ami a keresztény felekezetek között megfigyelhető; de a kapocs, amely összeköti őket, a testvéri kapocshoz hasonlítható leginkább.”

Tényleg nem tudom, Erdő hova járt inkább egykor, hittanra vagy Talmud-oktatásra, de attól tartok, inkább az utóbbira, még ha netán titokban is. E kijelentése istenkáromlás, blaszfémia ugyanis a javából. A zsidóság és a kereszténység célja, útja Krisztus zsidók általi keresztre feszítésével elvált egymástól. Ha a zsidóság Krisztust elfogadná Isten Fiának, más lenne a helyzet. No de hol vagyunk ettől! E kijelentésével magát Krisztust tagadta meg Erdő.

Bármennyire is megütközik rajta az ember, nálánál ezerszer bölcsebb volt ezúttal Köves rabbi. Bár mondott zöldséget ő is (csak egy belőlük: „Európa és a világ helyzete különben is nagyon jó, ilyen jó helyzetben talán még soha nem volt”), de igazat is. Nevezetesen nem értett egyet Erdő fentebbi kijelentésével

„Ami megvalósul, az valójában annyi, hogy a kereszténység folyamatosan reflektál az idősebb testvérre, a zsidó vallás azonban igen ritkán teszi ugyanezt a kereszténységgel. És ha mégis reflektálna, akkor sem mindig pozitívan”. Ezért helytelen úgy tenni, mintha ez egy kölcsönös párbeszéd lenne”.

Remélhetően messze nem vagyok egyedül azzal, hogy most Kövessel értek egyet. A kereszténység a judaizmus szemében egy téves vallás. Más a zsidósággal való polgári türelem, és más a két fél közötti hitbeli (dogmatikai) kontaktus. Ez utóbbi tehát lehetetlen, amint hát Köves ezúttal világosan kimondta. Szóval se egy tál lencse, se egy disznófalat. Erdő tányérja üres maradt.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »