Megmentik a kutyfalvi templomot

Megmentik a kutyfalvi templomot

Magyar kormánytámogatással, a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből állítják helyre Kutyfalva református templomának viharban megrongálódott tornyát – jelentette be csütörtöki helyszíni szemléjén Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár.

kutyfalva-9742_b

Lukács Vilmos István kutyfalvi református lelkész igencsak meglepődött, amikor a vasárnapi viharban jelentősen megrongálódott műemlék templom támogatására közzétett segélykérést nemcsak Erdélyben, de a határokon túl is meghallották. A híradást követő nap már a magyar kormány részéről is megkeresték őket, felajánlva a segítséget. Csütörtökön pedig Puskás Imre, a miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára Kutyfalvára látogatott, és az anyaországi szakemberek elkezdték felméri a megrongált templom állapotát.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt vasárnapi tornádószerű vihar Maros megyében Kutyfalvát érintette a leginkább, többek között a református templom tornyáról leszakította a sisakot. A 15. században épült, középkori eredetű, gótikus templom megkülönböztetett jelentőségű műemlék, középkori részletei a mai napig megvannak. Súlyosan megrongálódott a viharban, az épület teljesen beázott, a torony szerkezete védtelenné vált.

A szakemberek és laikusok egyetértettek abban, hogy gyors megoldásra van szükség, hogy állaga ne romoljon tovább. A helyszíni terepszemlén a magyarországi szakemberek mellett az Erdélyi Református Egyházkerület szakemberei vettek részt, de jelen volt Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója és a község polgármestere is.

Ideiglenes védőtetőt építenek

Puskás Imre a rövid helyszíni terepszemle és a reggel óta kárfelmérést végző magyarországi és erdélyi szakemberek véleményének meghallgatása után elmondta: meg kell védeni a toronysisak nélkül maradt templomot. „Gyors beavatkozásra van szükség. A lelkész segélykiáltását meghallottuk mi is, és örömmel mondhatom, hogy a magyar kormány tavaly elkészítette a Rómer Flóris tervet, idéntől pedig a költségvetésben 200 millió forintot biztosított arra, hogy a határon túli épített örökség megóvásáért tudjunk tenni. Amikor ennek a forrásnak a felosztásáról döntöttünk, létrehoztunk egy sürgősségi keretet, amelynek az a célja, hogy ha valami természeti katasztrófa ér egy értékes műemlék épületet, akkor azonnal tudjunk segíteni. Azt gondoljuk, hogy ha ennek a sürgősségi keretnek a felhasználása itt történik majd Kutyfalván, akkor ez egy fontos segítség lesz a helyi közösségnek, az épített örökség megőrzése érdekében” – mondta a helyettes államtitkár.

Kifejtette, kollégái azért jöttek a helyszínre, hogy az erdélyi református egyház szakembereivel közösen elkészítsék a műszaki felmérést. Műszakilag az a célszerű, hogy előbb egy ideiglenes védőtető kerüljön a torony fölé, a tervezést követően pedig a végleges toronysisaknak az elhelyezésére, illetve a teljes épület felújítására is sor kerülhet, nyilatkozta Puskás.

Mint elmondta, az egymillió forintra becsült ideiglenes védőtető a következő hetekben készülhet el, tette hozzá. „Azt is biztosan állíthatom, hogy az új sisak megépítésére is forrást tudunk biztosítani. Nem marad csonkán a torony” – ígérte az államtitkár, aki kilátásba helyezte, hogy a kutyfalvi református templom művészettörténeti felmérésére is sor kerülhet.

Több tízezer eurós kár

Az államtitkár által mondottakat Maksai Ádám, az Erdélyi Református Egyházkerület műszaki tanácsosa is megerősítette, kifejtve, hogy az első lépés egy beavatkozási engedély kiváltása a polgármesteri hivataltól – ezt az eljárást már elindították –, illetve a védőtető felállítása. „A  15. századi eredetű kutyfalvi templom megérdemli az odafigyelést, s az alapos szakértői felújítást, gondolok itt többek között a belső cementpadlózat felbontására, s a szakszerű felújításra” – mondta az illetékes. Hozzátette, hogy több tízezer eurós lehet a kár, amelynek egy részét mindenképp a biztosítónak kell fedeznie.

Lukács Vilmos István református lelkész megköszönte a gyors segítséget és a látogatást, elmondva: a kilátásba helyezett anyagi segítségen túl a helyiek számára az is fontos, hogy érzik: nem maradnak  magukra, sokan állnak mellettük a bajban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »