Megmentené Budaházyékat a börtöntől a Jobbik

Megmentené Budaházyékat a börtöntől a Jobbik

Benyújtotta közkegyelmi törvényjavaslatát az Országgyűlésnek a Jobbik – jelentette be a párt alelnöke. Toroczkai László jelezte: ezt az 1956-os forradalom hatvanadik és a 2006-os „forradalmi jellegű cselekmények” tizedik évfordulóján tették meg. A párhuzam nem véletlen, ugyanis az ötvenhatos szabadságharc leverése után mindössze hét évvel az akkori államvezetés Kádár János előterjesztésére általános amnesztiát hirdetett, amely közkegyelemben részesítette a forradalomban részt vevőket.

Toroczkai szerint különösen aktuálissá teszi a javaslatot, hogy miközben Gyurcsány Ferenc és az akkori hatalom birtokosai szabadlábon vannak, sőt politikai tevékenységüktől sem vonultak vissza, vagy éppen Brüsszelből küldött millióikat számolgatják, addig a Gyurcsány-rezsimnek ellenálló Budaházy György és tizenhat vádlott-társa jelenleg is előzetes letartóztatásban van, és első fokon összesen 125 év fegyházbüntetést kapott.

A jobbikos politikus fölidézte: korábbi határozati javaslatukat a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes tagok nem szavazták le, hanem tartózkodtak, és Répássy Róbert a kormánypárti képviselők nevében magánvéleményként elmondta, hogy ő sem ért egyet az elsőfokú ítélettel, ugyanakkor ő egy konkrét törvényjavaslatot vár a Jobbiktól. Ez született meg most.

A törvényjavaslat első, Toroczkai szerint legfontosabb mondata így szól: „Nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás a 2006. október 25-e és a 2010-es országgyűlési választások közötti időszakban a Magyar Köztársaság területén alapvető politikai szabadságjogok gyakorlásával, valamint a politikai ellenállással összefüggésben a polgárok által elkövetett, és különösen az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága által 2010. december 8-án elfogadott részjelentésben megjelölt események kapcsán a polgárok által kifejtett tevékenységgel elkövetett, a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény szerinti közbiztonság, személy, illetve vagyon elleni, valamint a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerint is büntetendőnek minősülő ilyen bűncselekmények miatt.”

Ez azt jelenti, hogy az amnesztiajavaslat nem pusztán a Budaházy-ügyben érintett személyekre vonatkozik, hanem minden olyan „hazafira”, aki ebben az időszakban élt politikai szabadságjogaival, vagy ellenállt a az akkori, hatalmával visszaélő kormányzatnak – mutatott rá Toroczkai. Szerinte a közkegyelem több száz embert érinthet. Emlékeztetett: a semmisségi törvény már segített a a 2006. szeptember 17-ei tévészékház-ostrom és a 2006. október 24-e között kizárólag rendőri jelentések alapján elítélteken.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »