Megmenkülhet a Csendes-óceán élővilága

A Csendes-óceán alatti élet megóvása érdekében a mintegy 1,3 millió négyzetkilométernyi területen megtiltják a bányászatot és erősen korlátozzák a halászatot.

Obama amerikai elnök csütörtökön írja alá a természetvédelmi régió bővítéséről szóló memorandumot – közölte a Fehér Ház. Az elnök egy már létező védett térséget (Pacific Remote Islands Marine National Monument) bővít ki 1,3 millió négyzetkilométernyire. Óceáni madarak, teknősök, tengeri emlősök milliói élnek a hatalmas területen.

Több mint 130 víz alatti fenékhegyet is védelem illet az új rezervátumban. Ezeken a „hegyeken” gyakran fedeznek fel ritka vagy addig ismeretlen fajokat.

Obama elnök júniusban jelezte a szándékát terület bővítésére, és a végleges határokról halászok, törvényhozók és tudósok véleményét kérte. A javaslatra több mint 170 ezer kommentet kapott – közölte egy szóvivő.

A memorandum megtiltja a mélytengeri bányászatot és a kereskedelmi célú halászatot, bár a hobbihorgászást engedélyezi. A területen lévő szigetek Hawaii és Amerikai Szamoa között helyezkednek el, és öt régióra osztják őket, ezek közül Obama háromra terjeszti ki a védelmet.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A felmelegedő tengerek megfojthatják a teljes földi élővilágotVeszélyezteti a spanyol tengerpartokat a klímaváltozásRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: Csendes-óceán, természet, tudomány, környezetvédelemForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »