Meglódultak az olajárak az Oroszországból érkező hírek nyomán

Meglódultak az olajárak az Oroszországból érkező hírek nyomán

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Oroszország lehetségesnek tartja, hogy megvitassa a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjaival az olajkitermelés csökkentésének célszerűségét. Oroszország készen áll arra is, hogy részt vegyen az OPEC-tagállamok és az OPEC-en kívüli kőolaj-kitermelő országok februárra tervezett tanácskozásán, akár miniszteri, akár szakértői szinten.
Az értekezlet összehívását a legsúlyosabb gazdasági helyzetbe került OPEC-tagállamok, elsősorban Venezuela szorgalmazza. Az előkészületek folynak, de egyelőre semmi nem biztos.

Orosz sajtóbeszámolók szerint Novak elmondta, hogy voltak korábban is hasonló találkozók, amelyeken Szaúd-Arábia a kitermelés 5 százalékos csökkentését szorgalmazta minden országra vonatkozóan. A helyzet azóta az árak kitartó csökkenése miatt változott meg, így Oroszország célszerűnek tartja, hogy áttekintsék a piaci helyzetet és a kitermelés összehangolásának különböző lehetőségeit.

Arról nem beszélt Novak, hogy Szaúd-Arábia fenntartja-e javaslatát a tervezett februári konferencián.
“Éppen ez a tárgyalások témája” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy még túl korai bármiféle megállapodásról beszélni, nagyon sok a nyitott kérdés.

Az OPEC képviselői egyelőre nem erősítették meg, hogy Oroszország részvételével februárban tanácskozást tartanak.
Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes a davosi Világgazdasági Fórumon folytatott tárgyalásairól Vlagyimir Putyin elnöknek beszámolva szerdán elmondta, hogy egy sor olajipari vállalatnak és kőolaj-kitermelő ország kormányának vezetőivel, illetve képviselőivel egyeztetett a múlt héten. Trutnyev elmondása szerint tárgyalópartnerei elégedetlenek a kőolaj világpiaci árával, amely lehetetlenné teszi a befektetéseket a feltárásba és a kitermelésbe. Szó volt az összehangolt fellépés lehetőségéről az árak megváltoztatásának céljából.

Hírdetés

Az iraki olajminiszter már kedden megszellőztette egy háttérben körvonalazódó szaúdi-orosz olajtermelési megállapodás lehetőségét. Ádel Abdel-Mahdi egy kuvaitvárosi konferencián arról beszélt, hogy közelednek az álláspontok Szaúd-Arábia és Oroszország között a kitermelés esetleges csökkentéséről az árak stabilizálása érdekében. Hozzátette, hogy Irak kész részt venni a termeléscsökkentésben, ha mások is ezt teszik.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a West Texas Intermediate (WTI) ára 12 éves mélypontra süllyedt januárban. Másfél éve még 115 dollárba került az olaj, idén január 20-án viszont a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta 26,19 dolláron, az északi-tengeri Brent könnyűolaj pedig 27,10 dolláron ütötte meg legalacsonyabb szintjét.

Az orosz-szaúdi alku hírére kedd óta jelentősen emelkedtek az olajárak.

Csütörtökön közép-európai idő szerint délután fél hat körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 35,33 dollárba került, 1 dollár 40 centtel, 4,13 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Napi csúcspontján 36,73 dolláron állt, miközben hétfőn még 30,50 dolláros áron zárta a kereskedést.

A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára márciusi szállításra hordónként 1 dollár 29 centtel, 3,99 százalékkal, 33,59 dollárra ugrott. Napi csúcspontján 34,81 dolláron forgott. Hétfőn 30,34 dolláron zárta a napot, de január 15. és 26. között minden egyes kereskedési napon 30 dollár alatt volt a minimumára.


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »