Meglepőt húzott Marine Le Pen, lemondott a FN éléről

Marine Le Pen lemond pártja, a Nemzeti Front (FN) vezetéséről – jelentette be a radikális jobboldali elnökjelölt, aki a választás első, vasárnapi fordulójában a második helyen végzett, így bejutott a május 7-i második fordulóba.

A lépés nem a vereség beismerése, sőt, kifejezetten arra utal, hogy Le Pen a végső győzelemre hajt, így próbálja megszólítani a versenyből már kiesett radikális baloldali, euroszkeptikus jelölt, Jean-Luc Mélénchon, illetve a konzervatív François Fillon szavazóit.

Hírdetés

A Nemzeti Frontot Marine Le Pen apja, Jean-Marie Le Pen alapította még 1972-ben, és minden modernizálás, az antiszemita és rasszista elemek kiszorítása ellenére van egy erős nacionalista imázsa. Marine Le Pen most a győzelem érdekében megpróbál teljesen megszabadulni a pártjától. „Ma estétől többé nem vagyok a Nemzeti Front elnöke, hanem elnökjelölt vagyik” – mondta a francia köztévé híradójában.

Vasárnap, a közel végleges adatok szerint Le Pen a szavazatok 21,4 százalékát szerezte meg, míg a baloldali liberális Emmanuel Macron 23,9 százalékot. A papírforma szerint Macron az esélyes a végső győzelemre: a legtöbb kiesett jelölt hivatalosan is őt támogatja, és egyes felmérések szerint akár 62 százalékot is szerezhet a második fordulóban. Ezért kellett valami meglepőt lépni Le Pennek.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »