Meglepődne, melyik európai országból származik a legtöbb bevándorló

Meglepődne, melyik európai országból származik a legtöbb bevándorló

Meglepő elemzést tett közzé a Metrocosm.com. Megnézték melyik uniós tagállam állampolgárai élnek legnagyobb számban külföldön. Az eredmény megdöbbentő.

 

Miközben a brit népszavazást megelőzően a Brexit-párti politikusok a bevándorlással és annak negatív hatásaival (is) érveltek az EU-tagság ellen, kiderült, hogy épp a britek adjáka legtöbb bevándorlót a tagállamok közül. 4,9 millió brit állampolgár él svendégmunkásként vagy migránsként szerte a világban.

 

Nálunk is élnek szép számmal

 

Az ENSZ adatai szerint 2015-ben az Egyesült Királyságban 9 millió bevándorló tartózkodott, egyúttal 4,9 millió brit állampolgár élt külföldön.

 

Az Unió tagállami közül a lengyelek rendelkeznek a második legtöbb külföldi állampolgárra (4,4 millió), őket Németország követi (4 millió), majd a románok következnek (3,4 millió).

 

A globális migráció folyama: kiindulópontok és célállomások. Forrás: Metrocosm

 

A 4,9 millió külföldi britből 1,4 millióan élnek az Unió valamelyik másik tagállamában, főleg Spanyolországban, Írországban és Franciaországban. Szlovákiában 4890 brit él, Csehországban 4795, Magyarországon pedig 6980. A Nagy-Britanniában legtöbb vendégmunkással rendelkező Lengyelországban közel 35 ezer brit tartózkodik életvitelszerűen.

 

Britek, hitek, tévhitek

 

Érdekes, hogy a britek a fejlett országokból érkező migránsokat nem „immigrant”-nak nevezik,  hanem „expatriate”-nak, vagyis kivándorolnak. A migráns kifejezést jellemzően csak a szegényebb országokból érkezőkre (tehát a Kelet-Európából érkezőkre is) használják.

 

Az Ipsos adatai szerint a bevándorlással, mint a Brexit-kampány központi témájával kapcsolatban a britek zöme hihetetlen mértékben félreinformált. A legtöbben a népszavazás előestéjén kétszer annyira becsülték a bevándorlók számát, mint a valóságban.

 

Hányszor nagyobbra becsülik az egyes országok lakói a bevándorlók számát a valóságnál. Forrás: Metrocosm.com. 

 

Hányszor nagyobbra becsülik az egyes országok lakói a muszlimuk számát a valóságnál. Forrás: Metrocosm.com.

 

A népszavazás eredménye és a bevándorlással kapcsolatos tévhitek fényében, ha a britek tényleg meg akarják oldani a bevándorlás problémáját, legalább a számokkal tisztába kellene kerülniük. Kérdés azonban, hogy a brit gazdaság egyáltalán túlélné-e, ha 9 millió ember záros határidőn belül eltűnne a brit munkapiacról, helyükre pedig hazai, kevésbé tapasztalt, és nagyobb fizetést igénylő munkaerő érkezne.

 

Kötkép.sk, Metrocosm.com

Nyitókép: Metrocosm.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »